Tahanice ohrožují Braunův Betlém u Kuksu

Hradec Králové - Zastupitelé Dvora Králové nad Labem odmítli převzít od státu do své péče Betlém, sochařské dílo barokního umělce Matyáše Bernarda Brauna poblíž Kuksu. Požadovala to petice odborné i laické veřejnosti. Podle signatářů se stát o památku ve volné přírodě stará nedostatečně a světový unikát rychle chátrá. Dvůr Králové však poukazuje na to, že rekonstrukce vzácné památky by stála řádově miliony, které město nemá.

Betlém Matyáše Bernarda Brauna z 1. poloviny 18. století je barokním skvostem nerozlučně spjatým se zámkem Kuks. Dnes je ale z pískovcové přírodní galerie chátrající torzo. Signatáři petice proto žádají, aby se o údržbu postaral Dvůr Králové, když to stát nezvládá. „Ten Betlém je možné zachránit jedině tehdy, když o něm budou rozhodovat místní lidé, ty spolky, které tu jsou. Jako příklad může sloužit fakt, že každý mariánský a morový sloup, který je ve vlastnictví města, je pravidelně udržován,“ argumentuje signatář petice a člen Českého sdružení přátel betlémů Leoš Pryšingr.   

Město ale o Betlém nestojí. Už dříve se o něj staralo a nakonec ho v roce 1952 předalo státu. „Na záchranu Braunova Betlému by město potřebovalo řádově desítky až stovky milionů korun. Tyto prostředky město v současnosti nemá,“ vysvětluje starostka Dvora Králové nad Labem Edita Vaňková zamítavý postoj města.  

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

S ponecháním Betléma v péči státu souhlasí i místní šéf památkářů. „Z naší strany v současné době předpokládáme, že hlavním zásahem by mělo být odstranění spodní vlhkosti, čili řešení hydrologických poměrů, řešení spodní vody, nějaké drenáže. Samotné restaurování je ještě předmětem odborné diskuse,“ říká ředitel Národního památkového ústavu v Josefově Oldřich Pešek. 

Zástupci petice alespoň žádají, aby byly odlity repliky slavných soch, dokud je čas nenávratně nezničí. „Ty odlitky, které se dělaly ve třicátých letech, jsou dneska kvalitnější než originály, protože na nich je znát každých deset let,“ dodává Leoš Pryšingr. 

Myšlenky, aby Braunův Betlém převzalo do správy město, se zdejší milovníci památek ani po prvním neúspěchu nezříkají.