V kostele ve Valči objevil dělník tajemnou hrobku

Valeč - Při rekonstrukci kostela ve Valči na Karlovarsku objevili archeologové neznámou hrobku. Jde o poměrně neobvyklý nález - odborníci se totiž domnívají, že se jedná o některý z tajných pohřbů. O hrobce neexistují žádné záznamy. Další záhadou je, že postava v hrobě ležela hlavou k západu, tedy jinak, než určovala křesťanská pravidla.

Hrobku našel náhodou jeden z dělníků, když opravoval podlahu. Hrobku a kostru zkoumali archeologové, památkáři a antropologové. Podle lebky se domnívají, že pozůstatky patřily ženě. Navíc se v hrobce našly i pozůstatky zdobeného oblečení s výšivkou. Žena měla na sobě kožené boty s přezkou a u sebe růženec s medailonkem a křížek. Mohlo tedy jít o šlechtičnu.

Proč ale proti všem zvykům bylo místo jejího posledního odpočinku na opačné straně kostela, než je hlavní oltář, a proč ležela v hrobě obráceně, historici zatím neví. „Bylo to pravděpodobně z toho důvodu, že to oficiálně nešlo, nicméně to musel být vážný důvod,“ domnívá se ředitel Národního památkového ústavu Loket Roman Procházka. Kostra teď poputuje do laboratoře, kde bude podrobena dalšímu zkoumání, zbytky šatů pak posoudí znalci historie módy.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)