Zima může začít, říkají provozovatelé krušnohorských skiareálů

Boží Dar – V Krušných horách vrcholí přípravy na zimní sezónu. Návštěvníky letos čekají nové lanovky i obslužná zařízení. Provozovatelé místních lyžařských areálů i přes ekonomickou krizi investovali stovky tisíc korun. Méně by letos nemělo být ani hostů. Většina hotelů a penzionů má už tradičně na vánoční svátky plno.

První sportovní nadšenci se do hor vydali už minulý víkend. Náhlé přívaly sněhu ale v Krušných horách dlouho nevydržely. „Bylo to hrozně brzo, dalo se čekat, že ta obleva přijde, dnes jsou teploty nad nulou a sníh je nekvalitní, mokrý, takže zima musí přijít znovu se vším všudy,“ říká náčelník Horské služby na Božím Daru Rudolf Chlad.

O loňské sezóně mluví provozovatelé lyžařských areálů jako o průměrné. I přesto letos připravili návštěvníkům celou řadu novinek. Tou největší bude čtyřsedačková lanovka v areálu Neklid. „Výrazně nám pomůže k navýšení přepravní kapacity. Na výstavbu jsme si ale museli vzít celkem výrazný úvěr a teď máme trošku obavy, aby se nám ho dařilo řádně platit,“ podotýká provozovatel areálu Otakar Štika.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Novinky na letošek přichystal také největší krušnohorský areál na Klínovci. Kromě nového sociálního zázemí zde přibyla i zasněžovací děla, která zajistí už stoprocentní pokrytí sjezdovek. Na stejné úrovni jako loni naproti tomu zůstávají ceny skipasů.

Přibylo hlavně Čechů

Na zimu se těší i hoteliéři. Víc než polovina z nich už má na zimní prázdniny vyprodáno. Starosta Božího Daru Jan Horník dokonce mluví o masivním nárůstu návštěvníků, hlavně českých rodin s dětmi. „Naši čeští turisté konečně zase začínají objevovat Krušné hory,“ pochvaluje si.

Přes všechny letošní novinky Krušné hory ta největší investice teprve čeká. Do roku 2016 by měla Jáchymov s Klínovcem spojit nová sedačková lanovka. Stát bude asi 250 milionů korun.