Nový obchod IKEA v Ostravě ohrozí podle záchranářů provoz heliportu

Ostrava – Společnost Inter IKEA Center chce v Ostravě postavit další obchod. Nová budova má stát v těsné blízkosti heliportu letecké záchranné služby. Podle záchranářů i kraje to povede k omezení nočních letů. Úřad pro civilní letectví ale se vznikem nového obchodu souhlasí. Ministerstvo dopravy proto svolalo na čtvrtek společnou schůzku všech stran, kde chce dospět k nějakému rozumnému řešení. Problém se vleče už půl roku. Letecká záchranka není ani účastníkem řízení, připomínky dává jen jako veřejnost.

Ostravský heliport patří mezi čtyři takové zařízení v zemi, kde zachraňují život pacientům nepřetržitě ve dne i v noci. Podle záchranářů by to ale brzy mohla zkomplikovat chystaná stavba obchodního centra. Vrtulníky totiž létají i jedenáct metrů nad zemí, což je podle pilotů neúměrné riziko. Nová stavba má navíc stát ve směru naváděcích světel, piloti se proto domnívají, že budou nepoužitelná. „Máme zhruba 600 letů ročně, zhruba pětina probíhá za tmy a velká část jich může být omezena,“ řekl ČT ředitel Územního střediska záchranné služby Moravskoslezského kraje Roman Gřegoř.

Úřad pro civilní letectví ale podle své mluvčí Jitky Ungerové neshledal na základě předložené projektové dokumentace zhoršené použití světelné přibližovací řady. O omezení nočního provozu proto podle něj nelze hovořit. Projekt je připravován v souladu se všemi zákony i podle ředitelky Avion Shopping Parku Ostrava Kateřiny Ježkové: „Zatím jsme obdrželi veškerá souhlasná stanoviska.“

Reportáž Silvie Klekové a Barbory Peterové (zdroj: ČT24)

Obavy z omezení provozu heliportu má ale i kraj. Podle náměstka hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslava Nováka české právo bohužel veřejný zájem v oblasti záchrany lidských životů nezná. O stavbě nyní rozhoduje ostravský magistrát. „Vydání územního rozhodnutí je pozastaveno, protože se čeká na výsledky přezkumu,“ uvedl primátor Ostravy Petr Kajnar (ČSSD).