Nové herny v Českých Budějovicích nebudou

České Budějovice – Radnice v Českých Budějovicích se rozhodla regulovat herny. Uzavřela totiž s jejich provozovateli dohodu, která se stane součástí nově připravované městské vyhlášky. Radní dali červenou novým provozovnám s výherními automaty a navíc chtějí přinutit majitele heren, aby z nich odstranili poutače a další reklamy. Dohoda přispěje k regulaci hazardu ve městě. Měla by být jakýmsi smírčím řešením, které bude přínosem pro obě strany. Provozovatelé automatů snahu o dohodu uvítali, podle nich město dokázalo problémy konkrétně pojmenovat a navrhnout řešení, které má logiku.

Konec blikajícím jackpotům - tak vypadá dohoda v praxi. Majitelé heren je musí odstranit z domů a v ulicích by se už podobné reklamní tabule neměly objevit. „Nepřejeme si, aby byli lidé do heren lákáni svítícími jackpoty,“ vysvětlil primátor Českých Budějovic Juraj Thoma (ODS). Podle radních je připravovaná vyhláška dostatečně přísná. Přikazuje majitelům výherních přístrojů, aby nad ně umístili kamery, dveře do heren musí uzavřít o půlnoci. Dovnitř se pak lidé dostanou po zazvonění. „Pro herny je to konkrétní opatření, budeme je realizovat,“ uvedl prezident Sdružení zábavního průmyslu Zdeněk Barták.

Podle opozičních zastupitelů však jsou opatření radnice příliš mírná, chtějí prosadit přísnější vyhlášku, nelíbí se jim například herny v historickém centru. „V současné době je herna na každém rohu. Myslím, že to není úplně správné,“ prohlásil radní za ČSSD Miroslav Joch. V krajském městě je 130 heren, ve kterých je 650 výherních automatů. Toto číslo je podle radnice konečné, další už přibývat nebudou. „Zachováme stávající počet výherních hracích přístrojů na území města,“ potvrdil primátor Thoma. Do pokladny krajského města ročně majitelé heren odevzdají kolem 30 milionů korun, radnice peněz využívá například na opravu chodníků.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Novou vyhláškou se zastupitelé budou zabývat v listopadu. Pokud ji schválí, začne platit již v prosinci.