Na východ Čech útočí žloutenka

Hradecko – Hygieniky na východě Čech zaměstnává čím dál větší počet případů žloutenky typu A. Na Chrudimsku už tato nemoc dosáhla rozměru epidemie. V Hradci Králové se objevila na třech základních školách. Pro všechny děti, které přišly s nemocnými do styku, teď platí přísná hygienická opatření.

Žloutenku na ZŠ Masarykova v královéhradeckých Plotištích hygienici zjistili u desetileté romské dívky. Děti ze čtvrté třídy musí chodit odděleně například na obědy, jak informovala zástupkyně ředitelky Pavla Hejduková. Samostatné mají i záchody. Škola musela nakoupit hygienické potřeby včetně dezinfekce.

Mimořádná opatření platí i na dalších dvou školách. V jednom případě žloutenkou onemocněla desetiletá žákyně, ve druhém kuchařka školní jídelny. Veronika Krejčí z Krajské hygienické stanice Hradec Králové sdělila, že vytipovaným osobám je nařízen zvýšený lékařský dohled.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Více nemocných hepatitidou typu A potvrzuje i primář infekčního oddělení pardubické krajské nemocnice František Sedláček. Na Chrudimsku hygienici dokonce mluví o epidemii. Na několika místech nařídili mimořádné očkování. „Onemocnělo celkem 17 lidí, ostatní absolvují zvýšený počet lékařských prohlídek,“ dodala Inna Valentová z Krajské hygienické stanice Pardubice.

Dalších dvanáct případů žloutenky typu A hygienici podchytili na Jičínsku. Očkování, hygiena a pití vody jen z ověřených zdrojů – to jsou hlavní zásady, jak nemoci předejít.