Archeologové objevili trosky hradu Rumberk

Blanensko – Jižní Morava má o jednu turistickou atrakci navíc. Archeologové po letech potvrdili existenci středověkého hradu Rumberk na Blanensku, který se ukrýval v podzemí. Bylo to sídlo vazalů olomouckého biskupství. O tom, že se pod zemí kopce Deštná nacházejí stopy osídlení, se mluví od první republiky (1918–1938).

Archeolog Antonín Zůbek se nechal slyšet, že na základě nálezů archeologického mobiliáře lze konstatovat, že život na hradě přetrval až do 2. poloviny 15. století. Dříve pod povrchem ukrytá středověká pevnost tvořená převážně ze dřeva a hlíny patřila podle pramenů Bertoldu z Rumberka. Tvořila centrum pro osady, které spadaly pod olomoucké biskupství. Podnět k odbornému odkrytí dala obec Deštná.

Starosta Deštné Tomáš Kraut upřesnil, že obec podala žádost o dotaci z Evropské unie. Projekt uspěl, a tak mohla akce začít. Budoucnost nového lákadla pro turisty ale zatím není jasná. V úvahu připadá zachování půdorysu, částečné zasklení výkopů i úplné zasypání.

Reportáž Lukáše Pfausera (zdroj: ČT24)

Ať už bude v budoucnu Rumberk vypadat jakkoli, je jisté, že o jeho historii se bude moci každý příchozí dozvědět z informačních tabulí.