Na Českolipsku se budou likvidovat následky těžby uranu

Stráž pod Ralskem - Státní podnik Diamo spustil na Českolipsku likvidaci následků těžby uranu, především zamoření kyselinou sírovou. Jedná se o novou technologii za jeden a půl miliardy korun. Rovněž se zde začíná stavět i další čistička. Dobu sanace by to mělo zkrátit na třetinu. Uran se v tomto místě těžil třicet let do roku 1996, od té doby se po těžbě uklízí.

Následky těžby uranu v Podještědí jsou velké. Podzemí tam zamořilo pět milionů tun kyseliny sírové. Dosavadními postupy by sanace oblasti trvala sto let a stála asi sto miliard korun. Nová technologie by měla práci zrychlit a zlevnit.

Sanace ve Stráži pod Ralskem stojí ročně skoro miliardu korun. Přerušení by znamenalo ekologickou katastrofu, protože by kyselina zasáhla pitnou vodu. „Zpracujeme těžební roztoky do konečné fáze tak, abychom z nich odstranili vlastní kontaminaci,“ podotkl vedoucí výrobního úseku Ilja Řihák. Dle slov ředitele Tomáše Rychtaříka je to zcela unikátní technologie a hlavně její kapacita je obrovská.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Odpůrci těžby uranu žádají veřejnou kontrolu sanace. Na spuštění nové čističky se těší. „Čistička tam měla stát už před patnácti lety, protože to, čemu do dneška říkali sanace, sanace nebyla,“ řekl mluvčí o. s. Naše Podještědí Josef Jadrný. Možnost obnovení těžby budí v Podještědí protesty.

Kromě milionů tun chemikálií po těžbě tady v zemi zůstává uran v hodnotě pěti set miliard korun, pokud by se začal znovu těžit. Odborníci slibují, že tentokrát už bez kyseliny sírové.