Sociální zařízení připravují krizové scénáře

Tábor – Některým sociálním zařízením hrozí kolaps, v rozpočtu na příští rok chybí kvůli škrtům téměř čtyři miliardy korun a nejcitelněji se to má dotknout terénních a ambulantních služeb. Jejich poskytovatelé se kvůli tomu sešli v Táboře, snaží se totiž zabránit zániku především nejvíc ohrožených neziskových organizací. Ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka řekl, že částka je skutečně nízká. Slíbil, že se bude snažit nějaké peníze zajistit, pokusí se najít další dvě miliardy.

Průběh jednání byl relativně klidný, účastníci kongresu slibům ministra částečně uvěřili, pouze zopakovali, že kolaps skutečně hrozí. Podobně reagovali i zástupci Asociace krajů ČR, podle nich prostor pro jednání ještě je. Hejtmani sami osloví poslance, aby pomohli. Nedostatek peněz se nejvíce dotkne terénních služeb, které ale nemocným a postiženým lidem dávají šanci zůstat doma a šetří náklady na ústavní péči. Provozují je však právě neziskové organizace, které většinou nemají silného partnera.

Terénní pracovníci v současné době hlásí, že bez peněz provoz neudrží a některá sociální zařízení připravují jako krizové scénáře výrazné omezení služeb. „Ta pracoviště budou zcela reálně krachovat, což znamená nejen uzamčení budov, ale i propouštění zaměstnanců,“ prohlásil ředitel Hospice svatého Jana Nepomuka Neumanna v Prachaticích Robert Huneš. V táborské společnosti Cheiron T, která se stará o děti ze sociálně slabších rodin, pracuje 6 odborníků a potřebovali by jich víc. „Chybí nám peněžní prostředky na další nejméně dva pracovníky,“ potvrdila ředitelka Cheiron T Aneta Vomlelová.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Před kolapsem je podle odhadu asociace poskytovatelů těchto služeb několik desítek zařízení. „Máme zhruba dva a půl tisíce zařízení a lze očekávat, že by mohlo zaniknout až 25 procent z nich,“ uvedl prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb Jiří Horecký. S případným zánikem neziskových organizací, které služby poskytují, se klienti začnou více obracet na domovy důchodců a ústavy sociální péče. Jejich zřizovatelé však na takový nápor nejsou připraveni. „Ti lidé tam jsou a my je nemůžeme vyhnat,“ doplnila náměstkyně hejtmana Jihočeského kraje Ivana Stráská (ČSSD).

V podobné tíživé situaci se navíc příští rok zřejmě ocitnou i některá zdravotnická zařízení. „Nedovedu si představit, že by se situace řešila tak, že klienti budou hospitalizováni v nemocnicích,“ brání se ministryně zdravotnictví Dana Jurásková. Rozpočet na příští rok počítá na sociální služby pouze se třemi miliardami korun, což je polovina letošní částky. Ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka další peníze hledá: „Nevidím to ještě tak černě. Byl bych rád, kdyby tato částka byla o dvě a půl miliardy vyšší.“ O dotace žádají neziskové organizace, které tvoří největší část poskytovatelů sociálních služeb. Pracuje v nich asi 50 tisíc lidí, tento systém ročně využívá zhruba půl milionu klientů.

Poskytovatelům sociálních služeb se nabízí jakási symbolická stávka, zatím však o ní neuvažují. Nechtějí ale sedět se založenýma rukama, zvažují jinou formu protestu. Pokud další peníze nepřijdou, naloží své klienty do autobusů a odvezou je přímo před Úřad vlády. Je to však až krajní možnost a raději dávají prostor k jednání.

  • Dětský domov autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/984/98347.jpg
  • Stáří autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/586/58580.jpg