Severočeský Chlumec má obstaven majetek

Ústí nad Labem – O tom, že není investice jako investice, svědčí projekt výstavby rodinných domků v Chlumci u Ústí nad Labem. Ten totiž skončil obstavením obecního majetku. Stavební firmě totiž obec dluží zhruba dvanáct milionů korun. Chlumci je slíbil jako dotaci bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. Po pádu vlády už ale peníze nepřišly a obec se tak dostala do nezáviděníhodné situace. Starosta však stále doufá v pomoc ministerstva financí.

Exekutor se zaměřil především na nemovitosti obce. Týká se to například mateřské a základní školy nebo obecního úřadu. Obec s nimi nesmí nijak nakládat. Podle starosty Romana Hanusche je právě toto ten největší zádrhel. Obec má však problémů daleko víc a další se stále nabalují. „Obec má zablokované účty a nebude schopna platit již splatné pohledávky, v podstatě ani mzdy, a je odříznuta od veškerého podnikání,“ popisuje kritickou situaci obce právník Jan Michalec. 

To všechno se stalo proto, že Chlumec nezaplatil firmě faktury za přípravu pozemků pro stavbu rodinných domů. Peníze slíbilo na jaře letošního roku starostovi ministerstvo financí. Žádné peníze však dosud obec nedostala. Opozice starostovi navíc vyčítá, že se v době krize nemůže na stát spoléhat, protože například ministerstvo financí nyní řeší jiné problémy. Starostova víra v pomoc státu však stále přetrvává. „Na koho bych se měl spoléhat, když ne na vládu,“ říká.   

Reportáž Ladislava Jakuba (zdroj: ČT24)

Někteří zastupitelé prý o probíhající exekuci ani nevěděli. Dozvěděli se o ní až od novinářů. A hlavou kroutí i právníci. „V souvislosti se stavebním projektem byla podepsaná směnka, což je v případě podnikání obce velmi netradiční,“ upozorňuje právník Michalec. Navíc starosta směnku na výstavbu podepsal bez vědomí zastupitelů i rady. Opozice proto žádá prověření celé situace. „Tento stav by měl posoudit soud,“ říká zastupitel Petr Boháč. 

Dluhy však stoupají čím dál víc. Už teď dělají zhruba šestnáct milionů korun. Starosta chce proto peníze opět získat na ministerstvu. Věří, že bude úspěšný. Pokud se mu to nepovede, hodlá za pomoci exekutora prodat část obecního majetku.