V Třemošné proběhla rekonstrukce bitvy 1. světové války

Třemošná – Kluby vojenské historie uspořádaly v Třemošné rekonstrukci bitvy 1. světové války, která se v roce 1917 odehrála na italské frontě u řeky Isonzo. V řadách rakouské armády tam tehdy bojovaly desetitisíce českých vojáků. Louka v Třemošné byla provrtaná zákopy, v nich čekala na svou příležitost po zuby ozbrojená vojska několika armád, bojištěm se šířil otravný plyn a opodál hořely trosky sestřeleného letadla.

Účastník akce Marek Marovič upřesnil, že rekonstrukce se týkala bitvy o překročení řeky Isonzo, která je známá spíše jako řeka Soča. Organizátor Petr Schleiss dodal, že je to 12. bitva, kdy rakousko-uherské a německé oddíly porazily Italy. Do Třemošné se sjeli milovníci vojenské historie z celé republiky. Nechyběly staré uniformy, výzbroj, vybavená polní kuchyně i lazaretní stan.

Účastník Ladislav Havel informoval, že akce se zúčastnilo 250 vojáků. Rekonstrukci jedné z bitev na Soči si pořadatelé nevybrali náhodou. Právě jí se totiž výraznou měrou účastnili čeští vojáci včetně známých pětatřicátníků. Ve skutečnosti trvaly boje na řece Soči 29 měsíců a zahynul při nich zhruba milion vojáků.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)