Kostelu v Hlasivu kvůli dřevomorce málem spadl strop

Tábor - Farní kostel v Hlasivu na Mladovožicku musel nechat statik okamžitě uzavřít. Při opravě elektroinstalace se totiž náhodou zjistilo, že strop je kvůli dřevomorce v havarijním stavu a hrozí jeho zřícení. Do kostela přitom denně chodili věřící i návštěvníci obce, jejichž životy se tak ocitly v přímém ohrožení.

Stavební technik Miloslav Vavřík z vikariátu v Táboře dohlíží na rekonstrukce farních objektů každý den. V Hlasivu ho ale čekala nepříjemná zpráva. „Při obnově elektroinstalace prováděcí firma náhodně odkryla bouli na stropě,“ popisuje situaci Miloslav Vavřík.   

Odborníci zjistili, že strop zničila houba dřevomorka domácí. Objekt musel statik okamžitě uzavřít. „Ten stav je podle tabulek už totálně destrukční,“ dodává k výsledkům šetření Miloslav Vavřík. „Je to památkově chráněný objekt,“ upozorňuje v této souvislosti starosta obce Miroslav Krch. 

Reportáž Jiřího Bydžovského (zdroj: ČT24)

Původně se v kostele měly asanovat vnitřní i venkovní zdi, opravit elektroinstalace a kostel vymalovat. To vše za jeden milion korun. Teď je ale vše jinak. „Je nutné vyměnit stropní trámy, ale to bude dost složité,“ říká návštěvník kostela Karel Krejčí. 

Kostel pravidelně navštěvovaly desítky věřících. Jen zázrakem, že se strop už dávno nezřítil. Teď ho podepírají kovové podpěry. Práce na rekonstrukci se nejen prodraží, ale i opozdí. „To zpoždění odhadujeme tak na pět měsíců,“ uvádí Miloslav Vavřík. „Tento týden budeme jednat o dalším příspěvku na opravu stropu kostela,“ uzavírá starosta Krch. 

Jak moc je strop poškozený, odborníci stále zkoumají. Už teď ale odhadují, že se rekonstrukce prodraží nejméně o jeden milion korun.