Kontroverzní starosta Prahy 5 Jančík opět uhájil své křeslo

Praha - Snaha obyvatel Prahy 5 odvolat kontroverzního starostu Milana Jančíka opět nevyšla. Pro jeho sesazení dnes hlasovalo pouze 12 ze 40 přítomných zastupitelů. 26 zastupitelů v tajném hlasování vůbec neodevzdalo lístek. Jančíkovo odvolání požadovala petice strany Věci veřejné (VV), kterou podepsalo 5188 lidí, z toho 3357 byli trvalí obyvatelé Prahy 5. O odstoupení starosty, který je ve funkci už sedm let, jednalo zastupitelstvo už několikrát, většinová koalice dosud ale všechny návrhy zamítla.

Jiří Vejmelka (VV) před hlasováním řekl, že městská část doplácí na některá kontroverzní rozhodnutí, která prý Jančík učinil: „Za nejzávažnější ale pokládáme fakt, že starosta stále prohlubuje své pojetí politiky absolutního vládce městské části. Žádné problémy si nedělá s dodržováním zákonů.“ Po hlasování řekl, že výsledek se dal očekávat. Kvůli neschopnosti ODS vypořádat se s problémovým starostou už například vystoupil ze strany Jančíkův dlouholetý kritik poslanec František Laudát. „Dnes je Občanská demokratická strana uvnitř hodně nemocnou stranou a domnívám se, že právě Praha 5 byla jedna z těch kauz, která podpořila tento negativní vývoj,“ uvedl Laudát.

Jančík snahu o své odvolání nechtěl příliš komentovat, pouze řekl, že voliči ve volbách jasně rozhodli, koho na radnici chtějí. „Proč by někomu nemohl vadit starosta, ale velké části obyvatel nevadím a ta podporuje koalici na této radnici,“ dodal Jančík. Starosta je přitom podle svých kritiků zodpovědný za nevýhodné prodeje obecních nemovitostí nebo za návrhy změn územního plánu, které jdou na ruku společnosti, v jejíž dozorčí radě sedí.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Oblastním předseou ČSSD na Praze 5 je Jiří Paroubek

V koalici na smíchovské radnici jsou zastupitelé ODS, ČSSD, dále nezařazení a nezávislí zastupitelé, jako je Aleš Kohout, který opustil klub SNK ED, bývalý člen ČSSD Věnek Fořt, Angela Morávková, Eva Kalhousová a Jitka Matoušková, která do zastupitelstva kandidovala za Stranu zelených. Není proto veřejným tajemstvím, že Jančíka podporují právě Paroubkovci. Oblastním předsedou ČSSD je totiž právě Jiří Paroubek.

Zastupitelé z opoziční frakce ODS se ale domnívají, že ČSSD starostu podrazí. Údajně podle nich tím, že několik měsíců před komunálními volbami, které se uskuteční příští rok, vystoupí z koalice. „Opustí tuto koalici s velkým křikem, aby mohla opět, jako před volbami v roce 2006, jít do voleb jako čistá strana, která bude otevírat radnici a bojovat s korupcí,“ vysvětluje zatupitel a člen opoziční frakce ODS Martin Fott.

Naposledy se pokusili starostu sesadit opoziční zastupitelé letos v červnu. Zdůvodnili to údajným netransparentním jednáním starosty při vedení městské části, nerespektováním jednacího řádu a postupy, které podle nich hraničí s diktátorskými praktikami. Návrh ale tehdy nebyl ani zařazen do programu jednání zastupitelstva.

Jančík u voleb zcela propadl, zpět do funkce mu pomohl Bém

V komunálních volbách před třemi lety Milan Jančík naprosto propadl, skončil na 42., předposledním místě kandidátky ODS. Ke znovuzvolení starostou Prahy 5 mu ale i přes protesty obyvatel nakonec pomohl pražský primátor Pavel Bém.