Karlštejn získal cenu Europa Nostra

Beroun - Hrad Karlštejn dostal od Evropské unie významné ocenění – Europa Nostra. Mezinárodní porota vyznamenala péči, kterou Národní památkový ústav věnoval restaurování 129 deskových obrazů Mistra Theodorika. Karlštejn ještě v příštích letech čeká rekonstrukce vitrážových oken, ochozů nebo přístupové cesty. Hrad patří k nejoblíbenějším památkám. Například v loni ho navštívili 270 000 lidí.

Kastelán Karlštejna Jaromír Kubů je z nejvýznamnější ceny v oboru památkové péče, kterou je Europa Nostra, nadšený, podle něj je to takový malý oscar. Karlštejn cenu získal díky pečlivé rekonstrukci gotických obrazů světců v nejposvátnějším místě hradu – v kapli svatého Kříže.

Obnova vzácného souboru byla náročná a trvala téměř 20 let. Nad každým obrazem se radili restaurátoři a památkáři. „Pro každou desku zvlášť byl stanovený postup, který byl hlídán komisí,” říká Dagmar Martincová z Národního památkového ústavu.

Obrazy v kapli teď chrání i klimatizace, která nastavuje optimální teplotu a vlhkost. ”Klimatizační jednotka byla do kaple vložena, aby obrazy Mistra Theodorika byly v takovém prostředí, které by umožňovalo, aby vydržely ještě dalších tisíc, nebo dokonce více let,” dodává Jan Frídl z Národního památkového ústavu.

„Tahle investice byla na úkor takové té běžné údržby, takže teprve teď začneme opravovat pořádně ty omítky v některých částech, kde jsou ještě opadané,” prozrazuje kastelán plány do budoucna.