Dočká se Staroměstské náměstí nové podoby?

Praha - Praha se po letech opět vrací k myšlence dostavět kdysi zbouranou část Staroměstské radnice. Je to už devátý pokus, ale podle některých odborníků je tentokrát šance na její obnovu asi největší. Pokud odborníci dají úpravám zelenou, chce je zaplatit magistrát ze svého rozpočtu.

Radnice, která se začala stavět už ve XIV. století, sklízí kritiku kvůli své podobě už odnepaměti. Vůbec první soutěž na její úpravu byla vypsána v roce 1899. Skončila bez vítěze, stejně jako ta z roku 1905. Během druhé světové války část radnice vyhořela, budova tak definitivně přišla o své východní křídlo. Město vypsalo soutěž na její dostavbu a opravu, ale opět bez výsledku.

Současné vedení metropole chce jít tentokrát dál. Uvažuje o dostavbě zbourané části radnice i úpravě samotného Staroměstského náměstí. O změnách jedná pracovní skupina složená z archeologů, památkářů, historiků i urbanistů. Mluví například o tom, že by se náměstí uzavřelo ze všech čtyř stran. V září se sejde mezinárodní odborná konference, kde budou padat argumenty pro a proti úpravám náměstí i návrhy na další změny.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)