Americká zahrada v Chudenicích zve k návštěvě

Plzeň – I v Čechách se můžeme pokochat typicky americkou krajinou. Nachází se v malebném západočeském městečku Chudenice, které prosluly svojí Americkou zahradou. Právě zde se turistům nabízejí stromy a rostliny příznačné pro americký kontinent. V Chudenicích a jejich okolí však najde zvídavý turista zajímavostí daleko víc.

Americká zahrada je v podstatě velký park, který se pyšní stromy, které nikde jinde u nás takhle pohromadě nerostou. Na ploše dvou hektarů má na tři sta druhů vzácných dřevin. Původem většinou ze Severní Ameriky. Jeden strom však americkou zahradu zvláště proslavil. Je to 165 starý unikátní exemplář s mimořádnými rozměry: výškou 39 metrů a obvodem kmene přes 5 metrů. Navíc patří mezi nejstarší jedince tohoto druhu v Evropě. Jak se správně jméno stromu vyslovuje, není úplně jasné. „Tradičně se jí říká douglaska tisolistá, ale je možné, že správně anglicky je to dagleska,“ říká průvodkyně Lenka Homolková.  

Další atrakcí je Kvapilovo jezírko nebo také Rusalčino. Autor libreta Dvořákovy nejznámější opery při psaní Rusalky přímo myslel na malý rybníček u Americké zahrady, kam jako student často chodíval. „Kvapil nejdříve své libreto nabídnul dvěma nebo třem jiným skladatelům. Těm se ale nelíbilo, a tak mu ředitel Národního divadla sjednal schůzku s Dvořákem. Tomu se libreto naopak líbilo, a tak zkomponoval Rusalku,“ připomíná Lenka Homolková. 

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

V této části Plzeňska se nachází i nejstarší chalupa v Čechách. Pochází ze šestnáctého století a podle jejího majitele se i takhle rekordně stará chalupa opravuje kupodivu dobře. „Tam, kde kdysi nezatýkalo, tak to drží. Tam, kde zatýkalo, tak tam to nedrží,“ ukazuje na některá místa majitel chalupy Jiří Krofta.   

Nedaleko odtud leží rozhledna Bolfánek. Je zajímavá tím, že na její stavbu Černínové využili část kostela, který museli zbourat. „Je vysoká 45 metrů, má 138 schodů a vyhlídkový ochoz je ve výši 25 metrů,“ uvádí průvodkyně Kristyna Šteflová. 

Okolí Chudenic je půvabné a jeden den na poznání všech zajímavostí zdaleka nestačí. Víkend je podle místních tak akorát.