Kamerami proti prostituci

Tábor - České Velenice se pustily hodně svérázně do boje s prostitucí. Zákazníky lehkých žen natáčí přímo na ulicích kamery. Záznam městského kamerového systému pak putuje ve formě fotografie přímo na obecní internetové stránky. Sexuální turisty varují před natáčením velké cedule. Radní doufají, že se situace v obci změní a prostitutky svou činnost citelně omezí.

Sedmnáct zákazníků českovelenických prostitutek během jednoho dne zaznamenaly městské kamery. Jejich fotografie umístili strážníci městské policie na internetové stránky Českých Velenic. Jsou upravené tak, aby město nemuselo čelit soudním sporům. „Stále hledáme nové cesty, jak potlačit prostituci v našem městě,“ říká místostarosta Českých Velenic Miroslav Kotrč. „V tomto případě podle našeho názoru nešlo o zveřejnění osobních údajů,“ potvrzuje Hana Štěpánková z Úřadu na ochranu osobních údajů.

Na kamery upozorňují prozatím dvě cedule. Monitorujeme zákazníky prostituce v našem městě, stojí na obou z nich. Strážníci městské policie se shodují v tom, že přítomnost kamer v centru částečně prostituci vyhnala jinam. Zástupkyně nejstaršího řemesla opustily i místo před místní základní školou. „Ty holky se tam nezdržují, protože vědí, že se z těch kamer dá udělat fotka,“ uvádí městský strážník Miloš Karafiát. „Je to stále stejná písnička. Město potřebuje pořádný zákon, aby se nemuselo opírat o vyhlášku, která je téměř k ničemu,“ zlobí se mluvčí Městského úřadu Cheb Martina Kuželová.

Reportáž Jiřího Bydžovského a Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Obecní vyhláška vykazuje prostitutky do dvou míst. Jsou to výjezdové silnice z Chebu do vesnic Šlapany a Pelhřimov. V podstatě v polích. „Celý problém je v tom, že trasa, kterou mají děvčata určenou městskou vyhláškou, je nereálná. V polích si totiž žádné peníze nevydělají,“ upozorňuje majitel „hodinového“ penzionu Petr Strejc.

Radnice v Chebu chce proti prostitutkám vyzkoušet takzvaný chomutovský model. Zákazníka s ní vyfotí a fotku pošlou do jeho bydliště spolu s předvoláním ke svědecké výpovědi. Rada o tom má jednat hned po prázdninách. Jiná situace v oblasti prostituce je za hranicemi v rakouském Gmündu. Tady jsou mnohem dál než například v Českých Velenicích. Ženy své řemeslo provozují především ve veřejných domech nebo si je zákazníci objednávají přes telefon. Na ulicích je tak klid. Podobného stavu chtějí docílit i v Českých Velenicích. Zapojili se do programu prevence kriminality a chtějí získat peníze na nákup dalších kamer.