Nájemníci se odpojili od teplárny. Ta se brání.

Jablonec nad Nisou - V Jablonci nad Nisou graduje spor ohledně odpojení paneláků ve Vysoké ulici od teplárny. Obyvatelé domu totiž přešli na vlastní tepelná čerpadla a za první pololetí ušetřili 40 procent nákladů. Teplárna se snaží od začátku odpojení zabránit. Čerpadla jsou podle ní černou stavbou.  Nájemníci sice slaví vítězství, protože odvolání firmy JTR zamítl krajský úřad, teplárna už ale podala další odvolání. Vše tak pravděpodobně skončí u soudu.

Spor však rozhodně nekončí. Kraj totiž zamítl jen námitku ohledně hluku. „V tomto okamžiku jsou všechny tyto stavby ve stádiu odvolání u krajského úřadu,“ řekl ředitel jablonecké teplárny Tomáš Balcar. Lidem z odpojených domů už ale po měsících tahanic dochází trpělivost. Spor nejspíš vyřeší až soud. „Budeme chtít omluvy a třeba i finanční kompenzace,“ pohrozil zástupce odpojených domácností Jiří Kratochvíl.

Třetinu v teplárně vlastní jablonecká radnice. Odpojování domácností podle ní ohrožuje celou centrální síť vytápění, které teď hrozí rozpad. Podle místostarosty Jablonce nad Nisou Lukáše Pletichy má město velký zájem na tom, aby se lidé neodpojovali. „Dneska máme jeden zdroj na kraji města, zatímco kdyby se lidé odpojovali, je to co ulice, to několik kotelen.“

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Domy ve Vysoké nejsou první, které se od jablonecké teplárny odpojily. Několik paneláků na sídlišti Janovská nebo Šumava už topí vlastními plynovými kotelnami. I tam se ale vedly vleklé spory.