Pražská ulice Ve Stínadlech odkazuje na Rychlé šípy

Praha - Poslední bezejmenná ulice v centru Prahy dostala název. Zatím ale neoficiální. Ulička na Starém městě se ode dneška jmenuje Ve Stínadlech. Tak jí pojmenovalo Sdružení přátel Jaroslava Foglara a radnice Prahy 1 na základě výsledků ankety místních obyvatel. Podle příběhů knih Rychlé šípy nebo Stínadla se bouří, se už jmenují ulice v Plzni nebo v Kuřimi, v Praze jde ale o první počin.

Stínadla - tajuplné místo, které si zahrálo v mnoha slavných příbězích Jaroslava Foglara, je konečně lokalizováno. Název doposud bezejmenné ulice dává kolemjdoucím tušit, že právě tady v odlehlém koutu Starého města u Anežského kláštera Vontové možná řešili záhadu hlavolamu. „Bereme to jako připomínku a poděkování autorovi za to, že nás sem přivedl,” říká místopředseda Sdružení přátel Jaroslava Foglara Milan Lebeda.

Obyvatelé Prahy 1 si v anketě mezi názvy jako Ulička Jana Tleskače nebo Vontská vybrali variantu Ve Stínadlech. Radnice Prahy 1 souhlasila, i proto, že s bezejmennou ulicí byly problémy. „Největší problémy byly při kontrole úklidu, při bezpečnostních opatřeních nebo při hlášení poruch veřejného osvětlení,” říká zastupitel první městské části Filip Dvořák.

Ne všichni ale s označením ulice souhlasí. Dokonce se objevily názory, že sám spisovatel by nic takového neschvaloval. Název Ve stínadlech je prozatím symbolický. Definitivní verdikt vynese místopisná komise pražského magistrátu.

„Mám obavu, že by se otevřela Pandořina skříňka, a začaly by přicházet návrhy, že by měla být ulice Červenáčkova, Mirka Dušína a podobně, a to už jsou názvy, které by myslím pražské ulice nést neměly,” myslí si náměstek primátora Jan Chuděra. I kdyby místopisná komise název ulice zamítla, cedule tu bude moci viset i nadále. Svými rozměry a obsahem totiž neporušuje vyhlášku hlavního města.