Trmický lihovar zřejmě i přes zákaz pokračuje v provozu

Trmice - Lihovar PLP v Trmicích na Ústecku nejspíše nezastavil zkušební provoz, k němuž měl povolení pouze do pátku minulého týdne. Lidé si na zápach z výroby, se kterým má lihovar dlouhodobé problémy, stěžují i nyní. Stavební odbor v Trmicích proto pošle do lihovaru kontrolu, která bude mít za úkol zjistit, jestli výroba nestojí pouze proto, že lihovar dokončuje už započatou výrobu, nebo v ní nadále pokračuje.

V případě, že lihovar bez povolení pokračuje ve výrobě, může mu stavební úřad dát pokutu až milion korun. Další sankce údajně může dostat od krajského úřadu nebo ČIŽP. Někteří obyvatelé Trmic řekli, že dnes viděli do lihovaru vjíždět nákladní auta, která tam přivezla obilí, z něhož se vyrábí bioetanol, využívaný jako příměs do benzinu.

Firma nedostala kvůli zápachu stavební povolení

Firma stavební úřad žádala o prodloužení zkušebního provozu, úřad ale minulý týden ve čtvrtek žádosti nevyhověl. Nesouhlasné stanovisko vydala například Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP). Inspektoři sice uznali, že se zápach po řadě opatření snížil, ale ne dostatečně.

Proti neprodloužení zkušebního provozu se firma PLP odvolala. Starostka Trmic Jana Oubrechtová řekla, že odvolání je na jejich stavebním úřadě a bude předáno krajskému úřadu, ale ještě prý k němu společnost musí dodat odůvodnění. Dodala, že odvolání nemá odkladný účinek a firma byla povinna výrobu zastavit.


Ředitel PLP Pavel Nohava po rozhodnutí stavebního úřadu vydal prohlášení, ve kterém stavební řízení označil za zmatečné. Tvrdí, že není v souladu s právními předpisy a firma ho prý „považuje za rozporné s veřejným zájmem v oblasti ochrany životního prostředí, v oblasti rozvoje kraje a ve svém důsledku i za rozporné s hospodářskými a sociálními zájmy občanů.“

Lihovar v Trmicích
Zdroj: ČT24