Na Švestkové dráze opět jezdí vlaky

Mostecko - Na populární Švestkové dráze mezi Lovosicemi a Mostem už znovu jezdí vlaky. Trať osiřela, když jako nerentabilní přišla o dotace. Na provoz o letních víkendech se proto složily obce ležící podél trati. Švestky, podle kterých kdysi dostala dráha jméno, už u tratě dávno nerostou. Pohled z vlaku na České středohoří je ale podle milovníků lokálky stále stejný, neopakovatelný.

Starostové obcí ležících u trati investovali do obnovení alespoň víkendových jízd 200 tisíc korun. Stejnou sumou přispěl i Ústecký kraj. Koordinátor dopravy na Švestkové dráze Karel Mikolášek říká, že pokud by se mělo na dráze jezdit trvale, stálo by to několik milionů. Starostové tvrdí, že potřebné peníze budou shánět, kde se dá. Pro začátek ale chtějí, aby vlaky jezdily o všech víkendech, i v zimě.

„Naším cílem je udržet hlavně dopravní cestu, protože pokud by tomu tak nebylo, kolejnice by zmizely během několika týdnů,“ nechal se slyšet starosta obce Třebívlice Josef Seifert. Zachráncům opuštěné trati už výrazně pomohl i litvínovský Chemopetrol. Po Švestkové dráze začal zpátky do továrny stahovat prázdné cisterny z Lovosic. Trať, kterou potřebuje i průmysl, se už ruší těžko.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Jak říká starosta Třebívlic, možná už za pár let se ukáže, že o Švestkovou dráhu nemají zájem jenom turisté, ale i podnikatelé, kteří se usadili v průmyslových zónách na severu Čech.