Plány města na nákupní centrum se náchodským nelíbí

Náchod - Rozbité haly zkrachovalé náchodské textilky Tepna nedaleko historického centra dnes rozčilují řadu obyvatel Náchoda. Radnice proto naplánovala jejich přeměnu na nákupní centrum. To ale obyvatele příliš neuklidnilo. Podle některých z nich je stavba hypermarketů v rozporu s územním plánem. Tlačí proto na vedení města, aby se pokusilo objekty vykoupit.

Náchodská Tepna ještě před třemi lety zaměstnávala téměř tři sta lidí. Dnes jsou haly ležící v blízkosti historického centra opuštěné a připravené na zbourání. Plány na výstavbu nákupního centra ale leží v žaludku místnímu občanskému sdružení. „Tento projekt jsou v podstatě jenom dvě krabice s nákupním centrem, takže to rozhodně není to, o čem hovoří dvě vyhlášky k územnmu plánu jako o smíšeném území centrálním,“ argumentuje zástupce Sboru dobrovolných občanů Michal Kudrnáč.

Radnice s tím nesouhlasí a příznivou odezvu u ní nenašel ani návrh sdružení, aby haly vykoupila. „Takovýto subjekt, jako je město, není schopen tento areál finančně zvládnout. To znamená nejenom odkoupit, ale i sanovat,“ vysvětluje starosta Náchoda Oldřich Čtvrtečka (ODS). Ani současný majitel prodej pozemků neplánuje.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Lidé sdružení ve Sboru dobrovolných občanů přesto věří, že kdyby ze strany města přišla dobrá nabídka, radnice by areál získat mohla. Nabízí jí dokonce pomocnou ruku v otázce financování nákupu. Nespokojení obyvatelé města už sepsali i petici. Zatím ji podepsalo asi 1100 lidí.