Revizor začíná být nebezpečné povolání

Pardubice - O rostoucí agresivitě černých pasažérů i ostatních cestujících vědí své pardubičtí revizoři. Slouží dokonce ve dvou, aby se mohli v případě napadení vzájemně bránit. I přesto jsou stále častěji terčem agresivních útoků. Například před několika dny muž bez varování revizorku udeřil pěstí do obličeje tak silně, že skončila v péči lékařů.

Útoky cestujících jsou stále častější a také agresivnější, jak potvrdila vedoucí přepravní kontroly z Dopravního podniku města Pardubice Jitka Zmítková. Mluvčí podniku Petra Brunová upřesnila, že mezi nejčastější zranění patří otřes mozku, naražení kostrče či pokousání.

Pardubičtí revizoři o svých zkušenostech s agresivitou cestujících veřejně mluvit nechtějí. Mají obavy z případné pomsty. Všichni se ale shodují na tom, že by potřebovali větší právní ochranu. Udeřit revizora totiž policie může posoudit třeba jen jako přestupek. Mluvčí pardubické policie Markéta Janovská vysvětlila, že revizor není veřejný činitel.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Revizoři tak v Pardubicích slouží ve dvojicích, právě kvůli bezpečnosti. Ve večerních hodinách je dokonce doprovázejí i městští strážníci. Každý z dvanácti pardubických revizorů už čelil napadení alespoň jednou. Dopravní podnik ovšem kvůli tomu nikdo z nich zatím neopustil.