ČOI kontrolovala taxikáře, ti pražští se trochu polepšili

Praha - Pověst pražských taxikářů se prý zlepšuje, i přesto však řada z nich stále nedodržuje vyhlášku hlavního města a ceny si určuje podle typu zákazníka ve voze. Na jejich poctivost se nyní zaměřila Česká obchodní inspekce, chyby zjistila téměř u 40ti procent kontrolovaných taxikářů. V některých případech udělila pokutu, jiné postoupila ke správnímu řízení. V současné době už má Praha lepší pověst, přesto však průvodci zahraniční turisty před nepoctivými řidiči stále varují.

Česká obchodní inspekce zkontrolovala po celé republice 144 taxikářů, pochybilo jich 59. Jejich nejčastějšími prohřešky jsou žádné nebo jen částečné informace o ceně za kilometr nebo čekací dobu a špatně naúčtované kilometry. „Ve 13 případech jsme udělili pokutu a 20 případů jsme postoupili dál ke správnímu řízení,“ uvedla mluvčí České obchodní inspekce Kamila Juhaňáková. Nejvíc pokut dostali taxikáři v Jihomoravském, Zlínském nebo Jihočeském kraji. Pomyslnou přední příčku však stále drží taxikáři v Praze a to i přesto, že se počet nepoctivých taxikářů snížil. „Za posledních pět let jsme nepoctivým taxikářům uložili pokuty za 120 milionů, věřím, že to zapůsobí,“ prohlásil náměstek pražského primátora Rudolf Blažek (ODS).

Ještě v roce 2002 bylo předražených přes 30 procent kontrolních jízd, v loňském roce už to bylo jen necelých 6 procent. A jak se snižuje počet problematických taxikářů, snižuje se také počet stížností. „Tištění průvodci před Prahou nevarují už tak razantně,“ potvrdil Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří ČR. I přesto však průvodci zahraniční turisty před nepoctivými taxikáři stále varují. Nejčastěji se podle nich vyskytují na Staroměstském a Malostranské náměstí nebo Hlavním a holešovickém nádraží. „Spousta řidičů využívá i jiných stání a parkovacích míst, kde odchytávají turisty. Tam už ta situace není tolik pod kontrolou,“ dodal Jan Papež.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Podle magistrátu potrvá řadu let, než budou zahraniční turisté pražských taxikářům důvěřovat a než se pověst naší metropole zlepší.