Restrukturalizace Jablonex Group pokračuje prodejem mincovny

Jablonec nad Nisou - Mincovna v Jablonci nad Nisou, jediný výrobce mincí v Česku, je na prodej, přestože je zisková. Dosud patří do portfolia společnosti Jablonex Group, akcionáři společnosti Jablonex Group však v současné době realizují své rozhodnutí z jara letošního roku prodat firmu po částech jako alternativu k nezdařenému pokusu prodat ji jako celek. Jejích zaměstnanců se propouštění dotknout nemá.

Vyrábějí se tady všechny české mince a mohla by se tu vyrábět i česká eura. Mincovna je podle vlastníků klenotem Jablonex Group, i přesto je 16 let od vzniku na prodej. „Jsou vybráni investoři převážně z oboru. Budou to některé mincovny v rámci Evropské unie i ze zahraničí mimo EU, vždy však upřednostníme důvěryhodného partnera,“ potvrdil předseda představenstva společnosti Česká mincovna Miroslav Jotov.

Jablonex Group pokračuje v restrukturalizaci, každý měsíc propouští desítky lidí. Součástí změn je i prodej mincovny, jejích zaměstnanců se propouštění dotknout nemá. K situaci vydalo představenstvo Jablonex Group prohlášení: „Akcionáři společnosti Jablonex Group v současné době realizují své rozhodnutí z jara letošního roku prodat firmu po částech jako alternativu k nezdařenému pokusu prodat ji jako celek.“

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Skupina převádí postupně výrobu v mincovně na samostatnou akciovou společnost, prodat ji chce během podzimu. Zájemci o koupi si musí připravit několik stovek milionů korun. „Důvěra při výrobě peněz musí být na stejné úrovni jako při výrobě zbraní nebo jedů,“ uvedl ředitel mincovny Jan Vízek.

Česká mincovna je jako soukromá společnost výjimkou, v Evropské unii totiž tyto výrobny patří státům. Česká národní banka prodej sleduje, zájem o koupi ale nemá. „My si můžeme u kterékoliv evropské mincovny objednat kvalitní mince za cenu, která nám vyhovuje,“ prohlásil náměstek ředitele Sekce peněžní a platebního styku ČNB Leopold Surga.

Česká mincovna je nejmenší, ale nejdynamičtější divizí Jablonex Group. Loni utržila téměř půl miliardy korun, to je dvojnásobek toho co předloni a vykázala zisk šedesát milionů.

České mince
Zdroj: ČT24