Českokrumlovská točna se rušit nebude

Český Krumlov - Ráno se zdálo, že divadelní točna v Českém Krumlově to má spočítané a do konce roku podle vládního příslibu zmizí ze světa. Později ministerstvo kultury zprávu opravilo - výjimečná scéna zatím zůstává. Výbor UNESCO, který právě zasedá ve španělské Seville, přesto ostří na jihočeské město svou pozornost. Krumlov však není zdaleka jediným problémem, kterým se bude Výbor pro světové kulturní dědictví zabývat. Na seznamu je téměř 900 památek. Velmi pravděpodobně se dostane například i na německé Drážďany.

Už ráno zahltily sekretariát náměstka ministra kultury Františka Mikeše telefony. Informace o likvidaci divadla, které do Českého Krumlova ročně přiláká přes 55 tisíc lidí, nenechaly v klidu prakticky žádného jihočeského politika a divadelníka. Jedním z nich byl i ředitel Jihočeského divadla Jiří Šesták.

Místostarostka Českého Krumlova Jitka Zikmundová přiznala, že byla také překvapená. Situace se částečně uklidnila až po oficiálním vystoupení mluvčího ministerstva kultury Jiřího Cieslara. Ten potvrdil, že informace o konci divadla do konce roku se nezakládá na pravdě.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Osud krumlovské točny ale přesto zůstává nejistý. UNESCO se jí bude určitě zabývat. Odborníci budou posuzovat i protipovodňové stavby, které v Krumlově vznikají. Tento problém se ale podle památkářů daří řešit. Vlastislav Ouroda z Národního památkového ústavu upřesnil, že nejproblematičtější úseky protipovodňového opatření budou zatravněny.