Dočkají se Budějovice dostavby klíčové silnice?

České Budějovice - Některá města chystají v souvislosti se zastavením dopravních staveb odvetu. S rozhodnutím státu nesouhlasí například České Budějovice. Radnice dala ultimátum - pokud ministerstvo dopravy nepošle peníze na klíčové silnice, stopne na oplátku dostavbu železničního koridoru. Železničáři jsou zděšeni, nelíbí se jim, že je radnice bere jako rukojmí.

Radní se nechystají ani na trhání kolejí, ani na stavění překážek před buldozery. Jak prozradil primátor Českých Budějovic Juraj Thoma (ODS), 40miliardový projekt zablokují z kanceláře, bez povolení magistrátu se totiž stavitelé koridoru dál nedostanou. Výstavba koridoru se pak zastaví před krajským městem.

Mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Halla celou situaci považuje za nešťastnou. Železničáři se prý stávají rukojmími. Juraj Thoma to však nevnímá jako vydírání. Radnice drážní stavitele do města pustí, až ze státní pokladny získá peníze na dostavbu vlastní klíčové silnice. Ta má propojit oba městské okruhy a zjednodušit průjezd městem právě při stavbě koridoru.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Doprava bez spojky začíná kolabovat už teď. Stavba silnice odstartovala v lednu. Letos měli silničáři utratit 450 milionů korun. Správci státní pokladny ale začali škrtat, částku snížili o více než polovinu. Peníze teď došly a firma práce postupně zastaví. Josef Pešl z Ředitelství silnic a dálnic hovoří o snížení rychlosti výstavby.

Stavba čtyřproudové spojky, která měří necelé dva kilometry, má spolykat 850 milionů korun. První auta po ní měla projet na podzim příštího roku.