Odbahnění Jordánu v Táboře naráží na problémy

Tábor - Vytěžené sedimenty z táborského Jordánu se mají odvážet do pískovny Hurka nedaleko Plané nad Lužnicí. Tamní radnice je z toho ale v šoku. Tvrdí, že s ní o tom nikdo nejednal. Místní se obávají, že toxické látky z bahna ohrozí spodní vody a že se s ním do pískovny dostane i nevybuchlá munice, která leží na dně Jordánu. Podle vedení Plané nad Lužnicí bylo město postaveno před hotovou věc. Teď jedná s právníky.

Místostarosta Tábora Jiří Bartáček (ODS) říká, že uložení sedimentu povolil krajský úřad. Starosta Plané nad Lužnicí, kam mají být vytěžené sedimenty uloženy, Jiří Šimánek (ODS) je z toho v rozpacích. Tvrdí, že v obci je proti tomu všeobecně odpor. Místní se obávají o spodní vodu. Podle nich mohou být sedimenty z Jordánu, který byl naposledy vypuštěný před 180 lety, toxické.

Přítomnost toxických látek v usazeninách ale vylučují odebrané vzorky, jak potvrdil Jiří Bartáček. Dno údolní nádrže skrývá i další nebezpečí. Podle odborníků tu leží nevybuchlá munice z druhé světové války. Pamětníci pak hovoří o nákladních autech, která tu Němci potopili na sklonku války. V průběhu čištění dna tak bude v pohotovosti i policejní pyrotechnik.

Reportáž Jiřího Bydžovského (zdroj: ČT24)

Mluvčí Policie ČR Jihočeského kraje Anna Drdová se nechala slyšet, že po posouzení nálezu bude rozhodnuto o způsobu bezpečné likvidace. V pískovně Hůrka skončí 250 tisíc kubíků sedimentu z táborského Jordánu. Jeho čištění radnice odhaduje na období dvou až tří let.