Pardubice prodávají městské pohledávky

Pardubice - Radnice v Pardubicích připravuje k prodeji šestnáctimilionový balík městských pohledávek soukromé společnosti. Jedná se o dluhy, které neplatiči dlouhodobě nesplácejí. Některým zastupitelům se ale nelíbí, že by balíček v milionových hodnotách měl být na prodej jen za několik set tisíc. V balíku jsou zahrnuty například pohledávky lidí, kteří se z Pardubic odstěhovali nebo již zemřeli. Město nemá možnost i několik let staré dluhy účinně vymáhat. Proto je chce prodat. Velkou neznámou je však cena. Soukromé společnosti totiž nabízejí za odkup pohledávek poměrně málo.

Lepší vrabec v hrsti, než-li holub na střeše. To si řekli pardubičtí radní. Město tak vzdává boj s některými neplatiči. Je ochotné obětovat téměř šestnáct milionů korun v případě, že někdo za dluhy nabídne alespoň jeden milion. „Já bych byl s touto cenou osobně spokojen, protože vím, co ten balík pohledávek obsahuje. Je s tím spojena i spousta starostí,“ přiznává náměstek pardubického primátora Jan Kislinger.   

Město už se pokusilo jednou pohledávky prodat, nejvyšší nabídka však činila pouhých tři sta šedesát jeden tisíc korun. Otázkou tedy je, zda se takový obchod radnici skutečně vyplatí. „Radnice je schopna vlastními silami zajistit větší výběr, než je částka nabízená soukromou firmou,“ domnívá se pardubický zastupitel Jindřich Tauber.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Jiní zastupitelé jsou ale pro prodej městských dluhů, a to i za poměrně nízkou částku. Opoziční zastupitelé ale tvrdí, že město na celém prodeji prodělá jen proto, že v minulosti nebylo schopné dluhy efektivně vymáhat. „Kdyby se tato situace řešila postupně a průběžně již před několika roky, tak by určitě nemuselo dojít k této situaci,“ říká radní Tauber. „Dohledatelnost těch dlužníků byla velmi těžká. Zároveň si myslím, že nikdo nic nezanedbal,“ hájí postup radnice Jan Kislinger.    

Město zatím nehodlá prodat jen ty dluhy, které jsou podle úředníků vymahatelné bez větších potíží. Postupovat podobným způsobem, jaký zvolil Chomutov, zatím pardubičtí radní nechtějí. Magistrát sice eviduje stovky dluhů, ale kvůli špatným zkušenostem z vymáhání chce město postupovat klasickou cestou, tedy formou upomínky a v krajním případě i exekuce.