Dožijí se chodci v Benešově podchodu na E55?

Benešov - Příští rok chtějí v Benešově začít se stavbou podchodu pro chodce pod frekventovanou silnicí 1. třídy E 55, která vede kolem města. Právě přes ní vede turistická stezka a zároveň nejhezčí cesta k zámku Konopiště. Podchod chybí už dlouhou dobu a i když se její realizace blíží, stále je nutné čekat na odkup soukromého pozemku.

Téměř všichni lidé, kteří chtějí do zámeckého parku nebo na Konopiště, přecházejí přes frekventovanou silnici, kde není přechod, ale jen výstražná tabule. „Cesta, o kterou se jedná, je přitom velmi používaná pěšími turisty, kteří sem z Benešova chodí,“ zdůrazňuje kastelánka Konopiště Marie Krejčová. „Přejít komunikaci v tomto místě je nesnadné a trvá to mnohdy několik minut, než by se dala bezpečně přejít,“ uznává vedoucí benešovského odboru dopravy Roman Bláha.

Přes E55 vede červená turistická značka a také nejkratší cesta od vlaku nebo autobusu. „Je to jediná možnost se dostat do toho parku touto cestou,“ potvrzuje starosta Benešova Petr Kouba (ODS).

Město i kastelánka Konopiště se snažili zřídit zde přechod pro chodce. To ale kvůli bezpečnosti odmítá policie, auta zde totiž jedou 70kilometrovou rychlostí. „Vzhledem k tomu, že je tato silnice velmi frekvetovaná, tak si myslíme, že by zde začalo docházet k dopravním nehodám s účastí chodců,“ říká bez obalu mluvčí benešovské policie Zuzana Stránská.

Město už před lety uvažovalo i o podchodu. Plány ale odložilo, protože ve stejných místech měla vést dálnice D3 na jih Čech. Teď je jasné, že tudy nepovede. Už existuje i studie na bezpečný přechod, v příštím roce chce město zahájit jeho stavbu. „Jiné vyhnutí není, než řešit tuto situaci podchodem pro pěší, případně pokud by podchod nebyl vyhovující, tak to vyřešit lávkou,“ tvrdí starosta Kouba.

Starosta Benešova říká, že stavba podchodu by se mohla ještě zkomplikovat - město totiž bude muset vykoupit část pozemku od soukromého majitele.