Pardubické multiplexy – zbytečné investice?

Pardubice - Zbytečné investice. Tak někteří kritici mluví o výstavbě dvou nových multiplexů v centru Pardubic. Multikino je součástí nově otevřeného obchodního domu na hlavní pardubické třídě. Stejný záměr má ale také izraelský investor, který za miliardu korun staví obchodně zábavní centrum na Masarykově náměstí. Oběma projektům dalo město zelenou.

Multikino se šesti promítacími sály vzniklo v přístavbě obchodního domu v centru Pardubic. S první projekcí tady počítají během prosince. „Celou dobu jsme dělali marketingové průzkumy a bylo jasné, že někdo multikino v Pardubicích otevře,” říká ředitel Pražské správy nemovitostí Ondřej Heřman.

Jen o několik bloků dál se má v Pardubicích za rok otevřít druhý multiplex. Na Masarykově náměstí staví izraelský investor. Obchodně zábavní centrum zahrnuje multikino hned s osmi promítacími sály. „Samozřejmě bereme ohled na konkurenci. Myslíme si ale, že dokážeme nabídnout něco jiného než ostatní,” uvedl generální manažer AFIEUROPE ČR David Halfi. „Vždycky je konkurence, ale na druhou stranu je to výhoda pro zákazníka, protože si může vybrat,” myslí si Ondřej Heřman.

Investoři věří, že multikina osloví diváky z Pardubic a okolí, kteří za novými filmy dosud jezdili jinam. Někteří lidé i tak považují dva multiplexy v jednom krajském městě za vyhozené peníze. Místním vadí například i to, že kvůli stavbě multikina bylo vykáceno asi 120 stromů. Na druhou stranu doufají, že na konkurenční boji dvou firem vydělají díky nízkým cenám vstupenek.

Zatímco diváci v Pardubickém kraji teprve čekají, jak se provozování nových multiplexů projeví na cenách a nabídce filmových žánrů, majitelé malých biografů mají jasno: silnou konkurenci a s ní existenční problémy pocítili už při otevření multikina v sousedním Hradci Králové.