Úhořům v Čechách hrozí vyhynutí

Ústí nad Labem - Úhořům v českých řekách hrozí vyhynutí. Tvrdí to rybáři a ochránci přírody. Rybáři se sice snaží úhoře vysazovat, ale přiznávají, že to nepřináší ten správný efekt. Spoléhají na pomoc Evropské unie, která by podle nich měla lov úhořů alespoň regulovat.

Nejčernější scénáře budoucnosti tohoto dnes už vzácného druhu ryby mluví o vodních plochách zcela bez úhořů. Podle ochránců přírody a rybářů budou brzy rybníky, řeky i moře bez jediného úhoře. Za posledních sto let drtivá většina úhořů z vod zmizela a podle rybářů je hlavním viníkem člověk. Úhoře zabíjí vodní díla a elektrárny, které musí při migraci překonávat, nejvíc jich ale končí v exotických restauracích.

Úhoř říční je podle Martina Duška z Českého svazu ochránců přírody jedním z nejvíce ohrožených druhů živočichů vůbec v naší přírodě: „Dá se říct, že jim hrozí vyhynutí, nikoli bezprostřední, ale v řádu několika desetiletí určitě.” Souhlasí s ním i zástupce Českého rybářského svazu Miloš Urych: „Ten stav je víc než kritický v současné době, rybáři se tím už zabývají už řadu let.”

Čeští rybáři se snaží počet úhořů zvyšovat. Na jaře vysazují do českých řek mladé ryby, na podzim dospělé. Sami ale přiznávají, že ani to záchraně druhu nepomůže. Hlavní potíž, jak podotýká Miloš Urych, je v tom, že ho zatím nikdo na světě nedovede uměle rozmnožovat.

Jediná cesta, jak tyto ryby zachránit, je podle ochranářů omezení komerčního odlovu. Ideální by byl úplný zákaz. Nejvíce ochranářům vadí průmyslový, tedy komerční odlov úhoře, který způsobuje největší ztráty. „Doposud jednoznačně vyhrává ekonomický zájem nad zájmem ochrany tohoto druhu,” dodává Dušek.

Jak říkají rybáři i ochránci přírody - pokud evropská komise razantně nezasáhne, úhoř skutečně vyhyne.