Studenti na Pardubicku jen obtížně shánějí letní brigádu

Pardubice - Studenti v Pardubickém kraji mají kvůli hospodářské krizi problém najít letní brigádu. Úřad práce v Pardubicích potvrzuje, že firmy o brigádníky nemají zájem. Studenti, kteří si brigádu nezajistili už dříve, tak mají jen velmi malou šanci, že dobře placenou práci seženou. Firmy totiž nemají zakázky, a tak si brigádníky nemohou dovolit. Navíc zájemce o práci nepřijímají ani městské a obecní úřady.

Ředitel pardubického úřadu práce Petr Klimpl uvedl, že loni měl úřad v nabídce asi 800 míst pro letní brigádníky, letos jich je ale jen 150. „Na brigádu jsem se taky snažil dostat, ale z důvodů částečně i finanční krize to moc nejde,“ potvrzuje student Dominik Žemlička.

Brigádníky nehledají ani stavební firmy, ty přitom v minulosti na přechodnou dobu zaměstnávaly nejvíce lidí. Studenti se tedy snaží získat práci alespoň přes agentury, které se na zprostředkování brigády specializují. Ovšem mnohdy bývá i tento pokus marný, nebo jsou nabídky finančně nezajímavé.

Někteří studenti proto zvažují brigádu v zahraničí nebo alespoň mimo pardubický region. Jiní zkoušejí své štěstí ve firmách, které přijímají uchazeče nárazově. To jsou například tiskárny, které po získání velké zakázky několik zájemců o brigádu přijímají.