Zbraňová amnestie po třech měsících

Plzeň - 3142 odevzdaných zbraní, z toho 24 souvisí s trestnou činností nebo byly v hledáčku policie - takové jsou výsledky prvních tří měsíců letošní zbraňové amnestie v Česku. Lidé mohou policii beztrestně předat nelegálně držené zbraně a případně jejich držení zlegalizovat. Akce potrvá až do 31. července. Policie se pomocí amnestie snaží snížit počty nezákonně držených zbraní. Podle plzeňských kriminalistů je to správná cesta.

Lidé už nemají obavy, že jim kvůli odevzdání zbraně hrozí problémy. Za první dva měsíce měli na policejní správě více zbraní než za celou amnestii minulou. Mluvčí krajského ředitelství západočeské policie Pavla Soukupová informovala, že nejvíce zbraní evidují policisté v Plzni. Alipi Kostadinov z odboru pro zbraně a bezpečnostní materiál popsal, že nejčastěji jsou odevzdávány zbraně lovecké.

I na půdě se dají najít třeba po dědečkovi opravdové unikáty, například německý samopal MP 40 z dob druhé světové války nebo samopal francouzské výroby. Každou zbraň čeká podrobná kriminalistická expertiza v balistické komoře. Jiří Vaněk z odboru kriminalistické techniky a expertiz upřesnil, že tam se zkoumá, zda se zbraní nebyl spáchán nějaký neobjasněný trestný čin.

Pokud je zbraň v pořádku, může majitel její vlastnictví zlegalizovat. Do dvou měsíců má šanci požádat o vydání potřebných dokladů. Tzv. zbraňová amnestie byla v Česku už dvakrát - v roce 1996 a 2003. V obou případech lidé odevzdali více než 3000 zbraní.