Vysílač Javořice se připravuje na digitální signál, dočasně se zhoršil příjem

Jihlava - Vysílač Jihlava - Javořice se připravuje na digitální provoz. Tento týden začali odborníci demontovat staré antény, aby vysílač připravili na nový digitální systém. Dočasně se tak zhoršil příjem televizních programů. České radiokomunikace na Javořici dočasně omezily šíření analogového vysílání přesunem do náhradní antén. Také v centru Jihlavy to znamená praktické znemožnění sledování tří analogově šířených televizních programů.

Nyní na vysílači technici demontují původní anténní systém, který má být v nejbližších týdnech nahrazen. „Bohužel není možné dosáhnout hodnot jako z té jedné plné antény. Z technických a konstrukčních důvodů. Takže to pokrytí se maličko zhoršilo,“ vysvětluje Jiří Vykydal, vedoucí útvaru rozvoje České radiokomunikace.

Sto šedesát metrů vysoký vysílač Javořice se dnes ztrácí v mlze. Odborníci ale věří, že v době mezi 10. až 15. červnem, kdy bude vrtulník instalovat nové digitální antény, bude počasí mnohem příznivější. „V posledních dnech června bychom měli jak analogové tak nové digitální vysílání přesunout do nové hlavní vysílací antény a ten stav by se měl vrátit do původní podoby,“ uvedl Vykydal.

„Největším přínosem pro diváky na Vysočině bude kvalitní příjem všech 4 programů České televize,“ říká Rudolf Pop, ředitel techniky ČT. Nejpozději od 30. června bude Vysočina pokrytá kvalitním digitálním signálem z vysílače Javořice a souběžně bude až do května 2011 fungovat i analogové vysílání v původní kvalitě.

Pokrytí digitálním signálem ČT – červenec 2009
Zdroj: ČT24