Majitelé kempů doufají v ziskovou vodáckou sezonu

Tábor - Provozovatelé jihočeských kempů dokončují přípravy na sezonu. I když ta loňská byla kvůli počasí ztrátová, investovali letos do obnovy svých zařízení desítky tisíc korun. Vodácké kempy a tábořiště podél Lužnice jsou už o víkendech zaplněné. Jejich provozovatelé se ale shodují, že vodáků na řece je méně než dřív. Mnozí z nich totiž vyžadují kvalitní zázemí, které leckde chybí. Pomoci by mohla paradoxně hospodářská krize.

Na vodáckou sezonu hlásí připravenost kempy v Majdaléně ve Veselí nad Lužnicí i Soběslavi. Jejich provozovatelé se ale shodují v tom, že vodáků na Lužnici ubývá. „Díky elektrárnám, díky nesjízdným jezům i díky tomu, že je málo vody. Půjčovny to většinou směřují na Vltavu,“ vidí příčiny vodák Tomáš Kloboučník.

Loňská sezona byla pro řadu provozovatelů jihočeských kempů téměř likvidační. Na malé návštěvnosti se podepsalo hlavně špatné počasí. Zklamali i pravidelní zahraniční turisté, kteří do kempů nepřijeli. Podle některých provozovatelů kempu prý nejhorší rok za poslední desetiletí.

Reportáž Jiřího Bydžovského (zdroj: ČT24)

Kempaři doufají, že letošní počasí bude příznivější a ztráty z loňska vyrovnají. Někteří pozorovatelé tvrdí, že by letošní sezonu mohla pozitivně ovlivnit paradoxně i celosvětová krize. Lidé budou šetřit na drahých zahraničních dovolených a zvolí levnější v tuzemsku - třeba s lodí a pádlem.