Český západ změnil život Romů na Karlovarsku

Dobrá Voda - Ještě před deseti lety připomínaly dva paneláky v Dobré Vodě na Karlovarsku, ve kterých žili Romové, bezútěšné ghetto. Jeho obyvatelé byli většinou bez práce, bez perspektivy. Děti nechodily do školy, vládl tam nepořádek posilující averzi sousedů a obyvatelům hrozilo vystěhování pro velké dluhy na nájemném. Před sedmi lety tu ale začalo působit občanské sdružení Český západ a život v ghettu se radikálně změnil. Obstaralo dotace na opravu bytů, mužům se snaží zprostředkovat práci třeba v lese anebo v nedalekém klášteře a ženy dostaly práci v dílně lidových řemesel.

Romský taneční soubor z Dobré Vody zpestřuje víkendovou zahradní výstavu vedle premonstrátského kláštera v Teplé. „Mají tu stánek, kde prodávají své výrobky, a hip-hop a cikánské tance se lidem líbí vždycky,“ uvedl pořadatel zahradní výstavy Vlastimil Šindelář. O Českém západu se na Karlovarsku říká, že má jako jedno z mála sdružení výsledky mezi sociálně vyloučenými Romy. Dokladem je fakt, že v současné době mají v komunitě sedmdesátiprocentní zaměstnanost.

Český západ začal v Dobré Vodě tím, že odkoupil od toužimské radnice domy, ve kterých Romové žijí, pro velké dluhy na nájemném jim hrozilo vystěhování. Obstaral dotace na opravu s tím, že jednotlivé byty časem prodá za rozumnou cenu jejich uživatelům. „Principem naší práce je to, že neděláme práci za ně, ale snažíme se, aby to všechno dělali sami,“ prohlásila výkonná ředitelka občanského sdružení Český západ Jana Kosová. Obyvatelka komunity v Dobré Vodě Nataša Berkiová je spokojená: „Zlepšily se nám byty a práce je docela dost.“

Svépomocně vznikly i klubové prostory a dílny vedle paneláků a odpolední klub pro dojíždějící školáky v Toužimi, aby měli kde čekat na autobus. Český západ zaměstnal místní ženy v dílně lidových řemesel. S výrobky objíždějí trhy a mají i vlastní internetový obchod. Mužům se snaží zprostředkovat práci třeba v lese anebo v nedalekém klášteře trapistů.