Liberecká zoo chystá poctu zvířecím matkám

Liberec - Zoologická zahrada v Liberci chystá na Den matek poctu všem vzorným zvířecím matkám, které má ve svém chovu. Shromáždí údaje o jejich mateřských zásluhách a v neděli je vyvěsí v areálu zahrady. Aby se samci nemohli cítit diskriminováni, uspořádají zoologové na podzim Den otců a vzdají jim při něm hold. Liberecká zoo je nejstarší v republice, jen loni ji navštívilo 374 tisíc lidí.

„Chceme lidem přiblížit údaje, které jim jinak zůstávají utajeny,“ podotkl mluvčí. Zahrada, která má v chovu kolem 950 zvířat, důkladně prověřila celou jejich evidenci a vybrala mezi nimi 11 příkladných zasloužilých matek. „Vzorné maminy jsou mezi kopytníky, šelmami i ptáky,“ dodal mluvčí zoo Ivan Langr.

In memoriam ocenila zahrada třiadvacetiletou žirafu Rothschildovu Suliku, která letos v dubnu zemřela a za svůj život přivedla v zoo pod Ještědem na svět 11 potomků. Ocenění připadlo i samici vzácného takina čínského, která porodila pět mláďat.

Mezi šelmami se dostalo pocty samici levharta čínského Madží a bílé tygřici Isabelle. „Obě porodily trojčata,“ připomněl Langr. Mezi dravci je nejšikovnější matkou orlice bělohlavá Nancy, jež vyvedla 17 potomků, a také orlosup bradatý Božena, která vypiplala 11 mláďat. Výčet zvířecích rekordmanek uzavírají koza kamerunská a gibon. Podle Langra jsou ale mezi samci ještě větší přeborníci. „Třeba velbloud Klaudius má 24 potomků. V lidském světě si to ani neumíme představit,“ poznamenal.

Zahrada představí návštěvníkům ke svátku matek i zajímavosti související s mateřstvím zvířat. Lidé se třeba dozví, jak rodí dikobraz, nebo že 400kilogramová lední medvědice rodí mláďata o velikosti krysy. Uvidí také fotky novorozeněte plejtváka, které je až osm metrů dlouhé a vypije za den 600 litrů mléka, nebo matky velbloudice, která svá mláďata kojí třeba i šest let až do jejich pohlavní dospělosti.