Rudoltice se budou soudit o miliony

Rudoltice (Orlickoústecko) - Rudoltice na Orlickoústecku jsou na pokraji ekonomické propasti a obávají se exekucí, přestože ještě nedávno byly považovány za vzor rozvíjející se obce. Státu totiž musejí vrátit desítky milionů korun za dotace na výstavbu obecních bytů. Stát rozhodl, že jejich postup ve výstavbě bytů je nepřípustný a peníze chce zpátky. Nyní se Rudoltice se ocitly v ekonomické pasti, rozvoj obce se zastavil a budoucnost je nejistá. Padlo dokonce trestní oznámení na bývalého starostu.

Na začátku byla snaha přilákat nové obyvatele, což se podařilo. Rudoltice totiž dokázaly velmi levně stavět byty. Obec vlastnila svoji stavební firmu, té zakázky na výstavbu tří set obecních bytů zadala bez výběrového řízení a zároveň na rozvoj obce získala dotace. Stát ale rozhodl, že takový postup je nepřípustný a peníze chce zpátky. „Z celkové částky 136 milionů nám ministerstvo financí odpustilo částku 55 milionů, k zaplacení nám tedy zůstává částka 81 milionů korun,“ uvedla starostka Rudoltic Lenka Bártlová (nestr.). Rudoltice se ocitly v ekonomické pasti, rozvoj obce se zastavil a budoucnost je nejistá. „Pro obec znamená taková částka v podstatě katastrofu,“ ujistila Lenka Bártlová.

Na bývalého starostu obce Oldřicha Kolomého, který systém bytové výstavby vymyslel, podali jeho dřívější kolegové z Rudoltic trestní oznámení. To ale nic nemění na tom, že obec musí státu peníze vrátit. „Správce daně pouze konstatuje, že závazku 80 milionů chce dosáhnout. Je věcí dalšího jednání, jakou zvolí cestu,“ potvrdil zástupce ředitelky Finančního ředitelství v Hradci Králové Petr Mikulka. Zuzana Chocholová z oddělení komunikace Ministerstva financí ČR doplnila: „Porušení dotačních pravidel je relativně časté. Žádosti o odpuštění odvodu vždy posuzujeme individuálně.“ Starostka Bártlová dodala: „Myslím, že je to pro obec opravdu nepěkný výhled. Na několik let, možná i desetiletí.“

Rudoltice se budou s finančním úřadem soudit. Zastupitelé věří, že částku, kterou by státu měla obec vrátit, se podaří snížit.