Cheb prodává svou hájenku, která je pod správou Bavorska

Cheb - Zastupitelé v Chebu schválili prodej lesní hájenky v Bavorsku. Radnice se na tom dohodla se současnými nájemci. Budova, která patří městu, je už ale čtyřicet čtyři let v nucené správě bavorské vlády. Vedení města tak doufá, že tenhle prodej urychlí převod i dalšího majetku.

Šest set dvacet hektarů lesa a několik domů v okolí bavorského města Neualbenreuth patří Chebu od roku 1927. Před osmi lety to potvrdil i soud. Přesto ale radnice nemůže se svým majetkem hospodařit. Podle německých zákonů je les v nucené správě bavorské vlády. K tomu, aby Cheb získal úplná vlastnická práva, jsou dvě možnosti. „Buď by musel německý parlament zrušit zákon z roku 1965, nebo by se musela uzavřít mezistátní smlouva o vyrovnání. Nicméně se nic neděje, proto jsme se ujali svých práv sami,“ říká starosta Chebu Jan Svoboda.

Chebští zastupitelé proto rozhodli o prodeji části pozemků a lesní hájenky jejím současným nájemcům, německým manželům Kunzovým. „Koupili bychom to hned, bydlíme tu už dvacet let. Máme nájemní smlouvu s bavorským státem. Proto bych byl rád, kdyby se to už konečně vyřešilo,“ přiznává bavorský nájemce hájenky Albert Kunz.

Chebská radnice přichází o miliony

Podle radních by prodej mohl urychlit další jednání o chebském lese. „Vypracujeme smlouvu o prodeji. Potom musí dojít k nějaké přeregistraci a na tom se to může zadrhnout. Pokud se to nezadrhne, je to precedens,“ popisuje kroky chebské radnice Jan Svoboda. „Pokud německé úřady odmítnou tuto smlouvu akceptovat, tak by vlastně německý stát krátil na právech své vlastní občany,“ domnívá se chebský místostarosta Miroslav Plevný.

Vedení města chce o své lesy bojovat dál i prostřednictvím politiků. Pomoci mají chebští poslanci. „Já osobně jsem jednal s naším velvyslancem v Německu, ale pokud nebude zrušen zákon, tak je to východisko velmi zdlouhavé,“ dodává poslanec Pavel Hojda. Podle odhadů přichází chebská radnice každý rok o miliony korun. Jen za pronájem lesa některá německá města nabízí až sto padesát tisíc eur ročně.