Ústí chystá stipendia pro učně, chce v kraji víc zlatých českých ručiček

Ústí nad Labem - Hejtmanství Ústeckého kraje chce zavést stipendia pro vybrané učební obory a podpořit tak klesající zájem o ta řemesla, jichž je v kraji nedostatek. Měsíčně by tak učni, kteří nebudou mít neomluvené absence, mohli dostávat až 500 korun, za vyznamenání se počítá s jednorázovou odměnou až pěti tisíc. Kromě toho hodlá kraj všem středoškolákům a učňům bez rozdílu vyplácet měsíčně stokorunový příspěvek na dojíždění do školy. Podle hejtmanky Jany Vaňhové finanční podpora krajského školství začne s novým školním rokem. Pro měsíce září až prosinec 2009 se počítá s výdajem ve výši čtrnácti milionů korun.

„V letošním roce na toto uvolníme jeden milion korun, pro rok příští počítáme se dvěma miliony,“ informovala hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová. „Myslím si, že to je účelné vynaložení prostředků na vzdělávání,“ dodala hejtmanka.

Podle Vaňhové je opatření nutné kvůli situaci na trhu práce; nastává totiž takový stav, že firmy hledají řemeslníky, a nemohou je sehnat, na druhou stranu jsou v kraji tisíce nezaměstnaných, kteří volná místa ale nemohou obsadit, protože nemají potřebnou kvalifikaci. Celý koncept dnes proto podpořilo krajské zastupitelstvo bez ohledu na stranickou příslušnost.

Které učňovské obory mají na příspěvek nárok?

čalouník, instalatér, klempíř, obkladač, pokrývač, tesař, řezník-uzenář, zámečník, zedník a absolvent oboru aplikovaná chemie

Kapesné i prémie za dobrý prospěch mají učně motivovat k tomu, aby se dobře učili a školu předčasně neukončili. S nejvyšší finanční odměnou se proto počítá právě pro učně v závěrečném třetím ročníku. Ti by, v případě nulové absence, měli získávat 500 korun měsíčně a 5000 za vyznamenání. Pro učně ve druhém ročníku je stanoveno 400 korun měsíčně a dva a půl tisíce za vyznamenání, u prvních ročníků jde o částky 300 korun a 1500 korun.

Návrh podporují i zástupci učilišť. Podle nich jde o investici do budoucna, neboť práce řemeslníků bude potřeba pořád. „Peníze se hodí třeba na dopravu, placení internátu nebo obědů,“ dodávají současní učni. Zastupitelé i ředitelé učilišť se nicméně shodují, že by bylo lepší, kdyby kapesné učňům platily firmy, které je potřebují. Vadí jim ale, že firmy si vybírají jen některé učně, a navíc jen z oborů, které jsou pro ně absolutně nezbytné.

Kraj chystá financovat i cesty do školy

Podpora dovedných učňů však není jediným krokem, který Ústecký kraj chystá. Druhým motivačním programem je příspěvek na dopravu do škol: 100 korun měsíčně pro dojíždění v rámci jednoho okresu, 200 korun měsíčně mimo okres. Podmínkou je opět nulová absence a nesnížená známka z chování. Program by měl začít v září, pro rok 2009 se počítá s částkou dvanácti milionů, pro celý rok 2010 se čtyřiceti miliony korun.

Obě koncepce jsou součástí čtveřice dotačních programů pro podporu školství a sportu v regionu.

  • Jana Vaňhová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/818/81743.jpg
  • Učeň autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/818/81744.jpg
  • Autobusy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/594/59357.jpg