Zemědělci vyčíslili škody za povodně

Strakonice - Přesně před deseti dny zasáhla Strakonicko průtrž mračen. Škody jdou do desítek milionů korun. Nejhůř dopadli zemědělci, kterým pojišťovny proplatí jen asi desetinu ztrát. Škody počítají obce a místní. Řada z nich teprve teď končí s úklidem. Dvě rodiny se ještě nemůžou vrátit domů.

Jednalo se o velmi prudký, necelé dvě hodiny trvající déšť na relativně malém území. Přišel právě ve chvíli, kdy zemědělci oseli a pohnojili pole. Teprve teď mají k dispozici reálné odhady způsobených škod. „Škody máme vyčíslené na 10 až 15 milionů korun a řádově si myslím, že pojišťovna zaplatí milion až milion a půl,“ říká Radek Boška ze Zemědělské společnosti Pivkovice.

Škody jsou větší než v letech 2002 a 2006

Místní začínají lokální povodni přezdívat zapomenutá. Ve čtyřech vesnicích a na okolních polích způsobila větší škody než naprosto nepoměrně větší záplavy v letech 2002 a 2006. Tehdy se u nich, podle jejich slov, střídali politici téměř každý den. Nyní složitě hledají způsob, jak požádat stát o pomoc. „Pokud nedostaneme dotaci nebo nějakou podporu ze strany státu, budeme muset asi začít razantně propouštět a restrukturalizovat výrobu,“ vyjádřil se Boška. Ministerstvo zemědělství na to ale reaguje odmítavě. Podle jeho slov nemá k dispozici nějakou speciální podporu na povodeň, která je lokálního charakteru.

Škody se stále ještě sčítají i jinde. Z většiny původně zaplavených domů se už lidem podařilo odstranit bahno, rozbité mosty a ploty ale zatím ještě čekají na opravu. Většina evakuovaných lidí už se vrátila, další čekají, až jejich domy alespoň částečně vyschnou. Nejpostiženější zemědělská společnost chce stát nebo kraj požádat o mimořádnou pomoc ještě do konce dubna. Starostové zároveň hodlají jednat i o případných protipovodňových opatřeních.