Pardubický Kvalt podvedl své klienty

Pardubice - Zaplatili milionové částky za nové bydlení a teď nemají byty ani peníze. Tak dopadly desítky klientů pardubické společnosti Kvalt. Výstavba jejich domů se už před časem zastavila, když se stavební firma dostala do problémů. Krajský soud ji teď navíc poslal do insolvenčního řízení. Jednatel společnosti je dlouhodobě nedostupný a na případu už pracuje policie.

Klienti si stěžují na podivné převody v bance, která bytový projekt úvěrovala. Ovšem právě na návrh banky krajský soud firmu Kvalt poslal do insolvenčního řízení. Mluvčí Krajského soudu v Hradci Králové Michal Strnad informoval, že soud nyní zjišťuje, zda je společnost Kvalt v úpadku. Pokud ano, následovala by reorganizace, případně konkurz.

Klienti, kteří založili občanské sdružení, jednání banky otevřeně kritizují. Petr Sýkora, jeden z klientů, prohlásil, že jde o krok zpět. UniCredit Bank zveřejnilo následující vyjádření:

Podivné praktiky kolem nedostavěných bytových domů prověřují policisté. Klienti, kteří se cítí být podvedeni, se jako věřitelé chtějí aktivně podílet na insolvenčním, případně konkurzním řízení. Jsou dokonce připraveni založit společnost, která by rozestavěné byty dokončila.