Firma chce kvůli zmařené investici po Kostelci šedesát milionů

Hradec Králové - Skoro šedesát milionů korun odškodného za zmařený podnikatelský záměr požaduje po Kostelci nad Orlicí firma Šumbor. Za městem chtěla postavit drtičku suti, město jí ale po protestu lidí zrušilo pronájem pozemků. Výše vyžadované částky přesahuje polovinu ročního obecního rozpočtu a je tak pro něj likvidační. Radnice se pokusí o mimosoudní vyrovnání.

Do roku 2024 měla mít firma Šumbor pronajatou plochu půldruhého hektaru v lese nad Kostelcem. Chtěla tu drtit stavební suť. Téměř pět set signatářů petice kvůli ochraně životního prostředí nesouhlasilo. Město smlouvu vypovědělo. Šumbor teď žádá odškodné padesát devět milionů korun včetně ušlého zisku do roku 2024. A pohrozil žalobou. „Nemáme absolutně žádnou reakci z Kostelce, tudíž mně nepřijde vhodné se k tomu jakkoliv vyjadřovat,“ říká jednatel firmy Šumbor Luděk Šitina.

V Kostelci mají dopis Šumboru od 5. března. Radnice zatím sestavila tým pro vyjednávání s firmou, která po městu žádá víc než polovinu ročního rozpočtu. „Nechápu, jak můžou žádat po městu šedesát milionů za něco, když vlastně ani neměli všechna povolení, aby mohli recyklovat tu stavební suť,“ uvádí signatář petice Mariusz Tarkowski. „Můj osobní postoj je, že bych firmě Šumbor žádné finanční odstupné nedala a zvolila bych soudní cestu,“ tvrdí rezolutně místostarostka Kostelce nad Orlicí Irena Weisserová.

Lidé v Kostelci si stěžují, že jim radnice o projektu předem neřekla, že jim bránila v přístupu k informacím a že se dalo současným komplikacím s odškodným zabránit. „Snaží se to zabalit do nějakých čísel, ze kterých my nepoznáme, o co vlastně jde,“ připomíná signatářka petice Milena Tarkowská. „Nikdo nepřišel s tím, aby se na něco dotázal,“ uzavírá starostka Kostelce nad Orlicí Ivana Červinková.