Z vyhlášených lázní Kyselka zbyly trosky

Kyselka (Karlovarsko) - Veřejný ochránce práv prověřuje, jestli úřady postupovaly v souladu se zákony v případu zchátralých lázní v Kyselce na Karlovarsku. Památkáři si myslí, že úředníci mohli postupovat razantněji, úřady to však odmítají. Nejasnosti okolo vlastnictví objektu situaci příliš nepomohly a společnost, která budovy po vleklých soudních sporech koupila, říká, že za poslední dva roky firma za přípravy na záchranu lázeňských budov utratila dvacet šest milionů korun. Provedla příslušné průzkumy a vypracovala potřebné zakreslení stávajícího stavu.

Za posledních 16 let budovy pětkrát změnily majitele, z vyhlášených lázní s bohatou historií zbyly jenom trosky. „Uvnitř je vše rozflákané, rozbité a vykradené,“ zlobí se starosta Kyselky Josef Janát (nez). Mluvčí veřejného ochránce práv Iva Hrazdílková dodala: „Informace, které byly dostupné v médiích, naznačovaly, že nebyly zahájeny žádné práce, které by směřovaly k záchraně nebo údržbě objektů.“ Ombudsman proto požádal úřady, aby mu předložily, jak ve věci postupovaly.

„Památkáři na karlovarském magistrátu tuto problematiku zdědili po bývalém okresním úřadu, ale další jednání samozřejmě pokračovala,“ uvedl mluvčí Magistrátu města Karlovy Vary Jakub Kaválek. „Dlouho tam byl nejasný, nečitelný vlastník, který se o objekty nestaral. Stavební úřady měly snad dávat větší pokuty,“ doplnil ředitel Národního památkového ústavu v Lokti Roman Procházka.

Zástupce společnosti C.T.S. Duo, která budovy koupila po vleklých soudních sporech, Petr Dostál prohlásil, že za poslední dva roky firma do přípravy na záchranu lázeňských budov vložila 26 milionů korun: „Udělali jsme kompletní - i laserové - zakreslení stávajícího stavu a také kompletní mykologický průzkum.“ Společnost chce v objektech vybudovat například hotel a restauraci, z jejich provozu ale podle Petra Dostála nikdy rekonstrukci nezaplatí. Památkáři situaci chápou a žádají zachování alespoň zbytků někdejších lázní, jak prohlásil Roman Procházka: „Především průčelí, fasádní strany domů.“

O dalším osudu lázeňských domů budou jednat zástupci kraje, měst a památkářů na mimořádném setkání 31. března.