Litvínovští zastupitelé za ODS odvolali starostu Šťovíčka

Litvínov (Mostecko) - Část litvínovských zastupitelů za ODS na včerejším mimořádném jednání odvolala s pomocí koaličních partnerů starostu Milana Šťovíčka (ODS). Návrh na odvolání schválilo 12 z celkem 23 zastupitelů. Novým starostou poté zvolili také občanského demokrata, právníka Daniela Voláka. Těsnou většinou zastupitelé odvolali z funkce i radního Miroslava Otcovského (ODS), jehož nahradil Milan Kanaloš ze stejné strany. V Litvínově podle šéfa občanských demokratů v Mostě Oldřicha Vojíře nejspíš vzniknou dvě nová místní sdružení ODS.

Návrh na odvolání Šťovíčka zdůvodnil zastupitel Pavel Stehlík (ODS): „Důvodem je kromě vnitrostranických záležitostí i distancování se starosty od rozhodnutí rady, čímž způsobil rozkol v koalici a její rozpad, který jako lídr ani neřešil. Navíc je nedůsledný při nápravě problémů, jež město trápí. Ztratil proto důvěru klubu zastupitelů ODS.“ Šťovíček to odmítá. „Důvody na mé odvolání, které byly řečeny, pro mě byly k smíchu,“ reagoval dnes již bývalý starosta Milan Šťovíček.

Návrh na odvolání starosty vyvolal nesouhlas opozičních zastupitelů. „Nezazněly žádné závažné důvody, jež by jedině mohly vést k odvolání. Rvaček občanských demokratů mezi sebou už máme my i občané města plné zuby,“ uvedl zastupitel Vladimír Červený (KSČM). Řadu výhrad proti autorům návrhu na odvolání měl i bývalý starosta za ČSSD, nyní nezařazený Jan Slabý.


Šťovíček, Otcovský a zastupitel za ODS a bývalý místostarosta Vladimír Vopelka po volbě nového vedení oznámili, že vystupují ze zastupitelského klubu ODS. Ve straně však zůstávají.

V Litvínově zřejmě vzniknou dvě stranické buňky

V Litvínově nejspíš vzniknou dvě nová místní sdružení ODS. Informoval o tom šéf občanských demokratů v Mostě Oldřich Vojíř. Litvínovští občanští demokraté nyní organizaci nemají, v lednu jí výkonná rada ODS odebrala licenci. Rada nyní posuzuje čtyři žádosti o vydání nových licencí, uvedl Vojíř. „Zatím to vypadá tak, že by mohly být vydány dvě licence. Ochotni ke spolupráci jsou lidé okolo bývalého starosty (Milana) Šťovíčka se skupinou kolem žadatele o další licenci. Vzniklo by tak sdružení Litvínov. Druhé sdružení nazvané Horní Litvínov by seskupilo lidi kolem starosty (Daniela) Voláka s posledním ze zájemců o licenci. Výkonná rada toto řešení projedná 20. dubna. Není však jasné, zda to nevyvolá kontraproduktivní reakci,“ řekl Vojíř.

Budova litvínovské radnice
Zdroj: ČT24