Baronka Thyssen se odstěhovala z Valče, bojí se o život

Valeč (Karlovarsko) - Alena Thyssenová, používající šlechtický titul baronka Thyssen - Bornemisza von Kaszon, se odstěhovala z Valče, do něhož investovala z neznámých zdrojů miliony korun. Důvodem jsou prý obavy o život a zdraví. Ženě se zřejmě někdo pokusil zapálit dům, kde žila.

Důvodem by však mohly být i dluhy Thyssenové. Firma City Invest Limited od ní vymáhá 56 milionů korun a dalších šest milionů na úrocích. Žena, která investovala do rekonstrukce bývalého obchodu na muzeum nebo dotovala Nadaci Valeč i samotnou obec, narychlo z Valče odjela. Thyssenová údajně ručila podnikatelům za úvěry, které si brali od Kreditní banky Plzeň. Nikdy je ale nesplatili. Úvěry měly sloužit na přípravu pozemků pro stavbu rodinných domů u Prahy.

Podle starosty ale byly důvodem stěhování Thyssenové obavy. „Posledním kamínkem byl pokus o zapálení domu, kde bydlela. To by se asi odstěhoval každý,“ řekl starosta Valče Josef Kubař. Jak řekl, věří, že aktivity Thyssenové v obci tímto neskončí. „Připravila novou expozici v muzeu. Doufám, že i další věci se budou realizovat,“ řekl Kubař.

Peníze do Valče tekly od ženy přes firmu Travel VP, za kterou Thyssenová jedná a která je oficiálním partnerem při investicích ve Valči. Peníze pro nadaci, pro obec nebo vybudování nové vinárny v obci, sice všichni oceňují, ale pochyby vzbuzují tajnosti kolem samotné Thyssenové. Média již několik měsíců zpochybňují pravost jejího titulu.

Na dotaz, proč tají identitu lidí, kteří její aktivity ve Valči hradí, před pár týdny řekla: „Sponzoři nechtějí svá jména uveřejnit. Ve světě, když něco děláte zadarmo, tak se to cení, tady se to skandalizuje,“ řekla. Podle ní jde o soukromé peníze lidí z Německa. A jsou prý opravdu bohatí.