Děti sbíraly plastová víčka, ale nikdo je nechce

Písek - Stovky kilogramů plastových víček nasbíraly děti píseckých základních škol. Peníze z prodeje chtěly už podruhé dát na pomoc potřebným. Letos to mělo být dětské oddělení českobudějovické nemocnice. Jenže tento rok nemůžou na víčka sehnat kupce a odpad jen zabírá skladové prostory škol.

Pět desítek pytlů plných víček z plastových lahví zaplnilo prostory školní kotelny. V každém pytli je cca dvacet kilogramů víček. Tylova škola ale není jediná, která se do sběru víček zapojila. „Naší akce se zúčastnilo osmnáct základních a mateřských škol a pět organizací,“ vypočítává sekretářka písecké základní školy J. K.Tyla Daniela Podměšilová. 

Ti všichni mají přibližné stejné množství víček jako škola J. K. Tyla a také marně čekají na kupce. Letos tento druh odpadu nikdo nechce. Poprvé tu víčka začali sbírat loni. Tehdy za téměř dva tisíce kilogramů odpadu získali osm a půl tisíce korun. Peníze šly na nákup mechanického vozíku pro postiženého chlapce. „A protože to byl velký úspěch, tak jsme si řekli, proč v tom nepokračovat. Stále je nutné někomu pomáhat,“ říká učitelka Martina Pobříslová.

I peníze z druhé sbírky měly sloužit dětem. „Sbírka byla určena pro děti v nemocnici v Českých Budějovicích,“ vysvětluje žák ZŠ J. K. Tyla Lukáš Ručkaj. „Peníze jsme chtěli použít na nákup knih, popřípadě hraček pro dlouhodobě hospitalizované děti,“ dodává mluvčí Nemocnice České Budějovice Jaroslav Dušek.

Zda se dětské oddělení dočká slíbených peněz, není jasné. Karlovarská firma, která ještě loni za kilo odpadu platila pět korun, už víčka nechce. Kvůli světové krizi zastavila zpracovatelskou linku. „Teď nám oznámili, že to množství odebrat nemohou, že pro tento odpad nemají odbyt,“ uzavírá ředitel Tylovy základní školy Jaromír Hladký.  

Vedení školy nyní doufá, že se nakonec najde firma, která víčka odkoupí, nebo společnost, která by nabídla prostory pro uskladnění pytlů s odpadem do doby, než se trh opět oživí.