Hradec Králové zamítl čtvrti Březhrad referendum o odtržení

Hradec Králové - Královéhradečtí zastupitelé dnes odmítli vyhlášení referenda o odtržení čtvrti Březhrad od Hradce Králové. Čtvrť podle nich nemá dostatečný počet obyvatel, který u vzniku nové obce požaduje zákon o obcích. V Březhradu je totiž nyní k pobytu trvale hlášeno asi 910 lidí, zatímco zákon u nové obce vyžaduje nejméně 1000 osob. Lidé v Březhradu se chtějí odtrhnout proto, že radnice ve čtvrti podporuje stavbou obřího skladu oceli firmy ThyssenKrupp Ferrosta.

Iniciátoři lidového hlasování rozhodnutí hradeckého zastupitelstva odmítají a hodlají se ohledně vyhlášení plebiscitu obrátit na soud. Předsedkyně sdružení Zdravý a bezpečný Březhrad Dana Pavlíčková se již dříve pozastavila nad tím, že radnice tvrdí, že Březhrad nemá přes 1000 obyvatel. „Loni v červenci nám na magistrátu sdělili, že je v Březhradu hlášeno 1012 obyvatel. Proto jsme začali připravovat žádost o referendum,“ řekla Pavlíčková.

Radnice však uvedla, že její údaje vycházejí z centrálního registru obyvatel ke 14. lednu, kdy byla podána žádost o referendum.

Lidé v Březhradu nesouhlasí s územním plánem Hradce Králové, který ve čtvrti umožňuje průmyslovou výstavbu. Namítají, že průmyslové stavby ve čtvrti způsobují nadměrné zatěžování Březhradu dopravou a místním nic nepřinášejí. Přímým impulzem k referendu byl záměr německého koncernu ThyssenKrupp vystavět ve čtvrti sklad oceli. Návrh přípravného výboru referenda podpořilo svým podpisem 404 ze 760 oprávněných voličů z Březhradu.

Pokud by se Březhrad odtrhl, přišel by Hradec Králové na daňových výnosech asi o deset milionů korun. Roční příjmy města činí zhruba dvě miliardy korun. Město ve čtvrti Březhrad v minulých letech investovalo kolem 70 milionů korun do kanalizace, komunikací a opravy parku.