Exekuce nad Karlovými Vary. Odmítly poskytnout informaci o stavebnictví

Karlovy Vary - Město Karlovy Vary má od tohoto týdne obstavený majetek kvůli nařízené exekuci, a nemůže s ním tak nakládat dle svých potřeb. O obstavení rozhodnul karlovarský soud poté, co u něj magistrát města žaloval občan Tomáš Pecina. Ten v červenci 2007 požádal stavební odbor o poskytnutí informací týkajících se rekonstrukce nájemního bytu. Magistrát ale odmítl informace poskytnout a nyní se chystá proti rozhodnutí odvolat.

Pecina se požadovaných informací nedočkal dosud, a to i přesto, že to magistrátu uložil i nadřízený Krajský úřad Karlovarského kraje. Žadatel se proto obrátil na soud, který nařídil exekuci. Jejím cílem je právě donutit město k tomu, aby Pecinovu žádost vyřídilo. Kromě toho musí karlovarská radnice zaplatit veškeré náklady exekuce.

Podle právníka města Tomáše Voděnky se celý spor vede o to, jaké informace Pecina požadoval. Město trvá na tom, že na všechny položené otázky odpovědělo. „Pan Pecina ale tvrdí, že ne, přitom nespecifikuje, jaké informace vlastně nedostal,“ řekl Voděnka. Připustil ale, že v tuto chvíli má město skutečně majetek zablokovaný. „Je to čerstvá záležitost. Spojíme se s exekutorem a zřejmě proti rozhodnutí podáme odvolání,“ uvedl Voděnka.

Samotné náklady, které bude muset karlovarský magistrát zaplatit, budou zřejmě relativně nízké, nejvíce budou stát náklady exekutora. Bez jeho souhlasu ale město nemůže provádět žádné transakce s výjimkou běžné obchodní činnosti nebo údržby a správy svého majetku. Například prodej majetku by poté mohl být napaden jako neplatný. A to bez ohledu na to, že magistrát je povinen zaplatit několik tisíc korun a jeho majetek je mnohamiliardový.